Zdravlje

Direktno.rs

01. 11. 2021. 06:00 2

Nije svejedno koju jabuku jedete

Ljudi su oduvek znali da je jabuka i te kako zdrava voćka. Savremena istraživanja to samo potvrđuju i navode brojne razloge zbog kojih treba uvrstiti jednu ili dve jabuke u svakodnevnu ishranu. Pri tom treba znati da je svaka sorta različita, ali svakoj je zajedničko to da se dve trećine vlakana i antioksidanata nalaze u kori jabuke. Zato ih ne ljuštite, već temeljno operite pa tek onda zagrizite.

Danas postoji na hiljade sorti ovog voća, ali u proseku jedna jabuka sadrži 115 kalorija i 5 grama vlakana. Ona je dobar izvor vitamina C i ne sadrži masti, natrijum i holesterol. Bez obzira na vrstu, jabuke su izvor antioksidanata, sadrže rastvorljiva vlakna i kiselinu, prirodne preparate za sagorevanje masti. Istraživanja su pokazala da dve od tri jabuke dnevno utiču na smanjenje telesne težine i to dva kilograma za deset nedelja, što je više nego što obećavaju dijete koje ne sadrže jabuke u ishrani.

Gala protiv upala

Crvena, žuto prošarana kora gala sorte je vrlo tanka, a plod čvrst i umereno sladak. Ove jabuke su prepune flavonida, antioksidansa koji sprečava i umanjuje zapaljenja u organizmu. Sveža se jede kao idealna užina, a kuvari često od nje prave pire kao dodatak mesu.

Ajdare za detoksikaciju

Ovo je najpopularnija jabuka u Srbiji, kako zbog finog slatkokiselkastog ukusa, tako i zbog prihvatljive cene. Idealne su za čišćenje jetre, a fenoli u kori sprečavaju taloženje holesterola na zidovima arterija. Može dugo da stoji i nije pogodna za termičku obradu.

Greni smit za brži rast kose

Ispod prepoznatljive zelene kore krije se puno vlakana i polifenola, pa je ova sorta dobar saveznik u održavanju ili smanjenju telesne težine. Zelene jabuke sadrže procijanidin, koji je dobar za rast kose. Jedite je svežu, kao dodatak salati, a možete i da je kuvate i pečete.

Jonagold za pritisak

Nastala je ukrštanjem sorti jonatan i zlatni delišes, pa su plodovi slatkokiseli. Ove jabuke sadrže puno pektina, topivih vlakana, koja su odličan saveznik u borbi sa povišenim krvnim pritiskom. Odlična je za pripremanje kašica, smutija i svežih sokova.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bg kontejneri

Zoran Živković [07.10.2024.]




Video dana

Džekpot

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati