Zdravlje
01. 11. 2021. 06:00 2
Nije svejedno koju jabuku jedete
Ljudi su oduvek znali da je jabuka i te kako zdrava voćka. Savremena istraživanja to samo potvrđuju i navode brojne razloge zbog kojih treba uvrstiti jednu ili dve jabuke u svakodnevnu ishranu. Pri tom treba znati da je svaka sorta različita, ali svakoj je zajedničko to da se dve trećine vlakana i antioksidanata nalaze u kori jabuke. Zato ih ne ljuštite, već temeljno operite pa tek onda zagrizite.
Danas postoji na hiljade sorti ovog voća, ali u proseku jedna jabuka sadrži 115 kalorija i 5 grama vlakana. Ona je dobar izvor vitamina C i ne sadrži masti, natrijum i holesterol. Bez obzira na vrstu, jabuke su izvor antioksidanata, sadrže rastvorljiva vlakna i kiselinu, prirodne preparate za sagorevanje masti. Istraživanja su pokazala da dve od tri jabuke dnevno utiču na smanjenje telesne težine i to dva kilograma za deset nedelja, što je više nego što obećavaju dijete koje ne sadrže jabuke u ishrani.
Gala protiv upala
Crvena, žuto prošarana kora gala sorte je vrlo tanka, a plod čvrst i umereno sladak. Ove jabuke su prepune flavonida, antioksidansa koji sprečava i umanjuje zapaljenja u organizmu. Sveža se jede kao idealna užina, a kuvari često od nje prave pire kao dodatak mesu.
Ajdare za detoksikaciju
Ovo je najpopularnija jabuka u Srbiji, kako zbog finog slatkokiselkastog ukusa, tako i zbog prihvatljive cene. Idealne su za čišćenje jetre, a fenoli u kori sprečavaju taloženje holesterola na zidovima arterija. Može dugo da stoji i nije pogodna za termičku obradu.
Greni smit za brži rast kose
Ispod prepoznatljive zelene kore krije se puno vlakana i polifenola, pa je ova sorta dobar saveznik u održavanju ili smanjenju telesne težine. Zelene jabuke sadrže procijanidin, koji je dobar za rast kose. Jedite je svežu, kao dodatak salati, a možete i da je kuvate i pečete.
Jonagold za pritisak
Nastala je ukrštanjem sorti jonatan i zlatni delišes, pa su plodovi slatkokiseli. Ove jabuke sadrže puno pektina, topivih vlakana, koja su odličan saveznik u borbi sa povišenim krvnim pritiskom. Odlična je za pripremanje kašica, smutija i svežih sokova.
Komentari 2
ostavi komentar