Zdravlje
10. 06. 2021. 06:00 2
Šećer ili zaslađivač: Šta je gore?
Verovali ili ne, ovo je debata koja se često vodi među nutricionistima i ljudima posvećenim mršavljenju, a debata je još žešća kada su u pitanju kalorije.
S jedne strane, običan šećer trebao bi da bude zdraviji budući da nije napravljen u laboratoriji, ali postoje i brojni zdravstveni rizici koji se povezuju s konzumacijom šećera.
S druge strane, veštački zaslađivači "varaju" vaš mozak i izazivaju iste metaboličke reakcije kao šećer ali ne sadrže kalorije, ipak oni su zato puni hemikalija.
Stara narodna izreka kaže da u svemu treba biti umeren a to važi i za šećere i za zaslađivače. Ako želite da smršate ili obratite pažnju na nivo šećera u krvi, veštački zaslađivači su verovatno bolja opcija, navodi "Net.hr".U ovom slučaju, običan šećer je manje "siguran" jer povećava unos kalorija, kao i nivo šećera u krvi. Ali što se tiče zdravlja je bolji izbor. Iako je sve više studija koje dokazuju da su veštački zaslađivači bezbedni za upotrebu, tokom vekova je dokazano da je i običan šećer podjednako bezbedan u malim količinama.
Kad sve završite, slobodno zasladite kafu običnim šećerom. Jedna kašičica sadrži samo 15 kalorija, što ne bi trebalo da predstavlja problem ako je ostatak vaše dijete uravnotežen i ne sadrži puno dodanih šećera.
Komentari 2
ostavi komentar