Zdravlje

Direktno.rs

21. 01. 2023. 12:43 0

Ne pristajte na sve: Znaci da ste na pogrešnoj dijeti

Mnoge dijete imaju manje ili više uspeha ili neuspeha. Međutim, stručnjaci upozoravaju da ne treba tako lako počinjati sa dijetama za brzo mršavljenje, jer to može doneti više štete nego koristi.

Iako postoji veliki broj različitih dijeta - suština svih je smanjenje broja unetih kalorija po obroku. A po pravilu, posle ovih dijeta, osobe obično vraćaju težinu čak i brže nego što su smršali.

Da bi se predupredilo i vraćanje kilograma i gubljenje vremena sa neadekvatnom dijetom, predstavljamo spisak znakova pomoću kojih možete da odredite da li vam određeni način ishrane, odnosno dijeta odgovara ili ne.

Osećaj gladi

Jedan od jasnih znakova neadekvatne dijete je osećaj gladi. Ako tokom pridržavanja određene dijete osećate nepodnošljivu glad, onda ta dijeta nije za vas. Ako je dijeta odgovarajuća - nema jakog osećaja gladi dok je sprovodite.

Loše raspoloženje

Generalno, dijete u kojima se nekoliko istih proizvoda konzumira pet ili više dana - definitivno nisu za vas. Ovo znači da vi lišavate svoje telo različitih neophodnih supstanci, vitamina i minerala. Ovo nesumnjivo utiče na zdravlje i normalno funkcionisanje organa. Nedostatak nutrijenata u ishrani direktno utiče na raspoloženje. Manjak vitamina B ili magnezijuma može čak da uzrokuje depresiju. Sa ovakvim stavom je teško ne samo smršati, nego i bilo šta drugo raditi u životu.Pogoršanje zdravstvenog stanja

Neodgovarajuća dijeta može da naruši zdravlje. Ova opasnost je naročito izražena kod dugotrajnih dijeta. Na primer, proteinska dijeta smanjuje težinu brzo, ali previše proteina u ishrani iscrpljuje bubrege i jetru.

Izgled

Posle prve nedelje od početka dijete, možda ćete primetiti da izgledate gore: koža će poprimiti sivkastu nijansu, kosa će biti kruta i bez sjaja, a nokti će se listati. Ovo su signali da su vašem telu hitno potrebni proteini, vitamini i minerali.

Monotona ishrana

Možda najgori tip dijeta su one bazirane samo na jednoj namirnici poput jogurta, pirinača ili heljde. Da bi normalno funkcionisalo, telu je potrebna određena količina masnoće, proteina, ugljenih hidrata, minerala i vitamina. Ako jedete samo jednu namirnicu - to neće telu obezbediti neophodne nutritjente. A i vaš psihički status neće biti ni malo sjajan; monotona dijeta donosi i monoton život.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Najtužnija maca na svetu

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati