Zdravlje

Direktno.rs [ Izvor: Magazin Novosti ]

09. 10. 2020. 10:23 1

Pijete iz plastične flaše? Obratite pažnju, neke imaju otrove

Da li znate šta znači oznaka na dnu plastične ambalaže? Verovali ili ne neke od njih otpuštaju teške metale!

Ljudi uglavnom koriste istu plastičnu flašicu od vode ili soka, više puta, ne znajući da to može da bude štetno i da praktično unose otrov u telo. Ali pojedina ambalaža je namenjena isključivo za jednokratnu upotrebu!

Na dnu svake plastične ambalaže nalazi se trougao sa brojem u sredini, a ispod je oznaka koja vam govori koliko je opasna plastika koju držite u ruci. Ako je flaša namenjena za jednokratnu upotrebu, ne bi trebalo da je koristite više puta. Evo šta znači koja oznaka.

Većina boca od mineralne i obične vode, gaziranih i negaziranih napitaka imaju oznaku PET (često i PETE) (broj jedan u trouglu). Važno je da znate da su ambalaže sa ovom oznakom namenjene isključivo za jednokratnu upotrebu.

Postoji mogućnost da se svakim novim punjenjem u vodu ispuštaju teški metal antimon, hemijsko jedinjenje EPA, koje ometa delovanje hormona. A takve flaše ispuštati i kancerogene materije.Prepoznaćete je po oznakama HDP (ili HDPE), LDPE i PP, ili po brojevima dva, četiri i pet. LDPE je vrsta plastike koja se, nažalost, uglavnom ne koristi za izradu flaša, već samo kesica za pakovanje namirnica. HDP je dobar izbor, kao i PP koja se uglavnom koristi za čaše za jogurt i bele je boje.

U potpunosti izbegavajte plastiku s oznakama PVC (nekad i 3V), PS i PC (često i bez oznake), ili po brojevima u trouglu minus tri, šest i sedam. 

PVC ispušta dve opasne hemikalije, koje ometaju rad hormona u organizmu. Uprkos tome, ova plastika se koristi za proizvodnju flaša.

PS ispušta u vodu kancerogenu materiju STIREN. Najčešće se koristi za plastične čaše za kafu, za jednokratnu upotrebu ili za ambalažu brze hrane.

PC (ili bez oznake minust ili sedam) je najgora plastika za ambalažu prehrambenih proizvoda, jer otpušta opasnu hemikaliju BPA. Nažalost, koristi se za ambalažu za bebe, flaše za sportiste i posude za pripremanje hrane.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati