Muzika

20. 05. 2022. 12:14 0

Umro legendarni američki kantri muzičar

Izvršio je ogroman uticaj na Boba Dilana, Dženis Džoplin, Peti Smit i mnoge druge.

Legendarni kantri pevač i tekstopisac, koji je izvršio ogroman uticaj na Boba Dilana, Peti Smit i Dženis Džoplin, Bob Njuvrt, preminuo je u sredu u 82. godini u Santa Monici, potvrdila je njegova porodica.

- U sredu uveče u Santa Monici, veliko srce Boba Njuvrt je prestalo da kuca - navodi se u saopštenju porodice.

 - Bob je bio umetnik u svakoj ćeliji svog tela i voleo je da podstiče druge da sami stvaraju umetnost. Bio je slikar, tekstopisac, producent i snimatelj čiji je opus voljen i poštovan. Više od 60 godina, Bob je bio u epicentru kulturnih momenata od Vudstoka, do Pariza, "Don't Look Back" do Monterey Pop, Rolling Thundera do Nešvila i Havane. Bio je velikodušan podstrekač koji je često stvarao i činio da se stvari dešavaju anonimno. Važna mu je umetnost, a ne zasluge. Bio je umetnik, mentor i oslonac mnogima. Nedostajaće svima koji ga vole.

Tokom svoje višedecenijske karijere, Njuvrt se kretao između svetova muzike i umetnosti, uglavnom srećno i ispod radara, iako su ga njegove veze sa klasičnim rokom učinile legendom. Obožavaoci Dilana ga pamte po zajedljivim pojavama u filmu "Don’t Look Back" o Dilanovoj turneji po Velikoj Britaniji 1965, kao i na turneji Rolling Thunder Revue 1975.

Obožavaoci Džoplinove prepoznaju ga po njenom a cappella klasiku „Mercedes Benz“, koji su njih dvoje napisali zajedno sa pesnikom Majklom Meklurom.

U svetu umetnosti privatnih kolekcionara, Njuvrt je bio poznat po izložbama svojih slika, a pristalice Velvet Undergrounda sećaju se njegovog rada iz devedesetih sa Džonom Кejlom. Njuvrt je takođe upoznao Džoplin sa „Me and Bobby McGee“, koji je napisao njegov prijatelj Кris Кristoferson; Džoplin je snimila pesmu samo nekoliko dana pre svoje smrti 1970. godine.

Pevačica, pesnikinja i umetnica Peti Smit je pričala o svom prvom susretu sa njim.

Jednog dana 1970. mlada Peti je sedela u holu hotela Čelsi u Njujorku i radila na svojoj poeziji, kada joj je prišla osobapoznatog izgleda.

- Prišao mi je i pitao me da li sam pesnik - pričala je ona za Rolling Stone o figuri u tamnim naočarima koju je odmah prepoznala iz dokumentarca o Bobu Dilanu.

- Tačno sam znala ko je on. Izgledao je kao da je izašao iz filma "Ne osvrći se", koji sam video oko 100 puta. Rekao je: „Da vidim šta pišeš.“ Počeo je da čita i bio je jedan od prvih ljudi koji su pogledali moj rad i shvatili ga ozbiljno. Rekao je: „Trebalo bi da pišeš pesme.“

Ta osoba je bila Bob Njuvrt.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati