Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

11. 05. 2022. 16:21 1

Premijera poslednjeg filma s Markom Živićem

Autorska i glumačka ekipa novog igranog srpskog filma je prošetala crvenim tepihom i poklonila se na kraju projekcije filma.

Svečana premijera novog domaćeg filma “Ne igraj na Engleze” Slobodana Pešića održana je sinoć u velikoj sali Mts Dvorane u Beogradu, kao posveta prerano preminulom glumcu Marku Živiću (1972-2021), koji tumači jednu od tri glavne uloge u ovom ostvarenju.

Autorska i glumačka ekipa novog igranog srpskog filma je prošetala crvenim tepihom i poklonila se na kraju projekcije filma, a mnogi u publici su bili u suzama upravo zbog glumca Marka Živića, koji nas je zauvek napustio 14. oktobra 2021. godine.

Glavne role tri zavisnika iz sportskih kladionica, osim Živića, tumače - Ivan Tomić i Daniel Sič, na osnovu istoimene hit predstave koja je bila na repertoaru Male scene Beogradskog dramskog pozorišta 14 godina, sa više od 250 izvođenja.

Tada su tri lika igrali isti glumci kao i na filmu - Ivan Tomić, Daniel Sič i Marko Živić, a drugih karaktera u toj komediji nije bilo.

Upravo je Ivan Tomić za agenciju Tanjug pred premijeru izjavio da se “nada da će film voleti svi oni koji su uživali u njihovoj predstavi, ali da će u filmu otkriti i mnogo toga novog što pozorišni komad nije imao”.

Kako jednu od “uloga” u filmu tumači i luksuzni ''''Bentli'''' automobil, koji je bio postavljen na posebnom mestu tokom premijere filma.

Glumci u pratećim ulogama kao dopisani u odnosu na originalni tekst su Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, manekenka Irena Mišović, Isidora Građanin, Marija Vicković, Ðorđe Kreća, Mariana Aranđelović.

Film „Ne igraj na Engleze“ prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna (Marko Živić, Daniel Sič i Ivan Tomić) koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige.

Tokom samo jednog poluvremena, neizvesnost rezultata će izbaciti na površinu kompleksnost njihovog odnosa, što podrazumeva šokantno otkrivanje raznih tajni.

Iako veoma različitih karaktera, tri junaka imaju zajednički aktivan hobi - sportsko klađenje, ali ovog puta je ono više od igre, jer je svakom od njih očajnički potreban novac - prvi da vrati dugove zelenašima, drugi da vrati novac svojoj verenici i da sakrije da je potrošio iznos na klađenje, a treći jer ima svoje razloge.

Samo jedan rezultat će zauvek promeniti njihove živote i staviti na „kocku“ njihovo 30-godišnje prijateljstvo kroz mučne tajne koji će ih neprijatno iznenaditi.

Scenario se prilično razlikuje od pozorišnog komada, dosta je proširen sa novim, sporednim likovima koji čine svet trojice junaka, i nadograđen je raznim komičnim situacijama.

Reditelj Slobodan Pešić ujedno je napisao i scenario na osnovu dramskog teksta Vladimira Ðurđevića, i donekle je i promenio žanr, te od jedne laganije komercijalne komedije, stvorio socijalnu generacijsku dramu i osvešćenu savremenu priču o gubitnicima sa beogradskog asfalta.

Tako su mnogi poznati glumci ovde prisutni tek u manjim ulogama, vinjetama ili “kameo” pojavama, da obogate priču poput scenografije, ali nemaju neku dublju funkciju i razradu.

Proslavljeni glumac Frano Lasić odigrao je efektnu epizodnu rolu negativca, uglađenog uterivača dugova koji je prilično nemilosrdan, ali to radi sa stilom i manirima.

Glumica u usponu Isidora Građanin jedina igra dve uloge u filmu, što je bio poseban izazov, čak govori tri jezika - engleski, srpski i - paštunski, koji je naučila od jednog migranta.

Oba ženska lika su joj atraktivna i na neki način fatalna po razne junake ovog filma.

Ivan Tomić je osvojio Specijalnu nagradu na Festivalu u Nišu 2021, kada je imao premijeru u Srbiji.

Kasnije je film bio prikazan na ponekim domačim letnjim festivalima 2021. van konkurencije.

Reditelj Slobodan Pešić, poznat po svom jedinom filmu “Slučaj Harms” (1987) sa Franom Lasićem u glavnoj ulozi, vratio se kinematografiji nakon više od tri decenije.

Direktor fotografije je Predrag Bambić, montažer Milan Jakonić, kostimograf Dragica Laušević.

Originalnu muziku iz filma je komponovao i dirigovao džez umetnik Duško Gojković u izvođenju RTS Big Benda, što je prvi put da neko u svetu koristi njegovu muziku u filmu.

Film je snimljen u produkciji kuće “Eden Rock production” još 2019. godine, sa skromnijim sredstvima, a producent filma je Ivana Pešić.

Sama realizacija je trajala tri nedelje, i sada nakon tri godine izlazi zvanično pred publiku.

Među mnogim gostima premijere bili su pretežno bliski prijatelji i kolege Marka Živića, dramski i muzički umetnici koji su obogatili ovo emotivno i posebno veče upravo zbog večnog odlaska popularnog glumca sa televizije, pozorišta i filma.

Film će nakon beogradske premijere, sutra imati i svečanu premijeru u Novom Sadu, u bioskope širom Srbije stiže od četvrtka, 12. maja, a distributer je beogradska kuća "Fame Solutions".



Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati