Film i TV

Direktno.rs [ Izvor: Mediji ]

06. 03. 2022. 23:26 0

Zatvoren FEST: Izabran najbolji film

Film "Nitram" autralijskog reditelja Džastina Kurzela izabran je za najbolji film jubilarnog 50. izdanja Međunarodnog filmskog festivala FEST, koji je u nedelju svečano zatvoren u Beogradu dodelom nagrada i koncertom Simfonijskog orkestra RTS pod vođstvom Bojana Suđića.

Radnja filma prati Nitram koji živi sa majkom i ocem u predgrađu Australije, izolovan i frustriran što ne može da se uklopi u sredinu, a život mu se menja nakon što stekne bliskog prijatelja u povučenoj Helen. Kada se to prijateljstvo tragično okonča, Nitramova usamljenost i bes rastu do trenutka koji kulminira najsurovijim zločinom.

Film "Nitram" je zasnovan na masakru u Port Arturu 1996. godine, koji je jedan od najgorih zločina u istoriji Australije u kojem je masovni ubica ubio 35 ljudi, a ranio 23.

Glavni takmičarski žiri ove godine činili su: glumac Miloš Biković, glumica Tamara Dragičević, direktor Filmskog arhiva Mađarske Đerđi Raduli, reditelj Argiris Papadimitropulos i glumac Toni Gojanović.

Tokom 10 dana trajanja festivala održano je 380 projekcija, devet premijera domaćih filmova, došlo je 116 gostiju, a prodato je 52.000 ulaznica.

Najviše nagrada dobio je film "Optužujem".

Nagradu "Fedeora" za najbolji evropsko-mediteranski film dobila je "Optužba" Ivana Atala, a nagradu Milutin Čolić za najboljeg reditelja srpskog filma dobio je "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića.

- Naročito je emotivno kada dobijete nagradu koja nosi ime osnivača FEST-a i to na jubilarnom izdanju festivala - rekao je Arsenijević na svečanom zatvaranju festivala.

Nagrada Nebojša Đukelić za najbolji film iz regiona pripala je filmu "Mra"k, a specijalno priznanje u okviru selekcije "FEST fokus" dodeljena je filmu "Heroji" Gorana Nikolića.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Kornjača akrobata

Anketa

Da li će Partizan igrati polufinale Kupa protiv Crvene zvezde?

Rezultati