Film i TV

Direktno.rs

16. 02. 2022. 15:30 0

Ceca Bojković poklonila glumačku zaostavštinu

Poklon će obuhvatati glumačke nagrade, lične predmete, arhivsku i bibliotečku građu, kao i izabrane komade nameštaja iz stana slavne glumice.

Bojković je diplomirala na Akademiji za pozorište, film, radio, i televiziju u Beogradu 1970. godine. Ostvarila je veliki broj uloga u pozorištu, kao i na filmu i na televiziji: filmovi "Pas koji je voleo vozove", "Neka druga žena", "Halo taksi", tv serije "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago"...

Karijeru je započela 1967. godine, filmom "Jednog dana, moj Jamele", da bi deset godina kasnije ostvarila svoj najveći uspeh na filmu, zahvaljujući ulozi Mike u socijalnoj drami "Pas koji je voleo vozove".

Bojković je devedesetih svakako bila najveća domaća televizijska zvezda zahvaljujući ulogama u izuzetno popularnim TV serijama Siniše Pavića: najpre kao Emilija Popadić u "Boljem životu", zatim kao sestra Antonija u "Srećnim ljudima" i na kraju kao Valerija Gavrilović u "Porodičnom blagu".

Dobitnica je gotovo svih važnijih glumačkih nagrada, koje će sada podariti za svoj legat u Udruženju Adligat. Između ostalog ona je prva dobitnica nagrade "Velika Žanka", dobila je nagrade "Dobričin prsten", "Pavle Vuisić", "Zlatni ćuran", Nušićevu nagradu, Statuetu "Joakim Vujić", Oktobarsku nagradu grada Beograda za razvoj umetnosti, "Zlatnu arenu" za najbolju žensku ulogu na Filmskom festivalu u Puli, Sterijinu nagradu i mnoge druge.
"Porodici Adligata sada se pridružila još jedna značajna ličnost naše kulture. Pod krovom Udruženja Adligat otvoreni su Muzej knjige i putovanja i Muzej srpske književnosti, a Udruženje Adligat formira poseban kutak namenjen pozorištu i filmu. Tu su već legati Ružice Sokić, Ivana Bekjareva, Pavla Vuisića i mnogih drugih. Gospođa Bojković dobiće zasluženo mesto u našem skupu velikana", kaže Viktor Lazić, predsednik Adligata.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati