Kuhinjica
27. 12. 2025. 07:03 1
Čokoladni raj za 5 minuta: Najbrži kolač na svetu koji se ne peče
Koliko puta ste se našli pred praznim frižiderom, mrtvi umorni posle posla, a duša vam traži nešto slatko? Pustite priče o komplikovanim tortama za koje vam treba pola dana, ovo je pravi čokoladni raj za 5 minuta koji spašava stvar. Verujte, kad jednom probate ovo čudo, zaboravićete na rernu i skupe poslastičarnice.
Nema pečenja, nema želatina koji se ne stegne, nema nerviranja. Sve što vam treba je keks koji verovatno već imate u špajzu i dobra volja. Trik je u tome da keks ne meljete skroz u prah, već da ga izlomite na krupnije komade – tako kolač dobija tu neodoljivu hrskavost u sredini, a ostaje sočan.
Nećete verovati koliko je ovo prosto. Zaboravite na vage i apotekarsku preciznost, ovde se radi na osećaj i rezultat je uvek provereno dobar.
Sastojci koji vam trebaju:
- 800g običnog keksa (bilo koji, onaj najjeftiniji je super)
- 100g oraha ili lešnika (ako imate, ako ne – nikom ništa)
- 200g šećera
- 60g kakaa (onaj pravi, tamni)
- 250ml mleka
- 150g putera ili margarina
- Vanilin šećer za miris
- Kako se sprema (korak po korak):
- Lomljenje keksa: Uzmite veliku činiju i izlomite keks rukama. Ne treba da bude brašno, neka bude komadića. Ubacite i seckane orahe ako ih koristite.
- Kuvanje sirupa: U šerpu stavite šećer, kakao i mleko. Pustite da provri dok mešate. Kad krene da „baca ključ“, dodajte puter i mešajte dok se sve ne otopi u glatku, mirisnu smesu.
- Magija spajanja: Prelijte vruć sirup preko izlomljenog keksa. E sad, polako mešajte varjačom da svaki komad keksa upije tu čokoladnu divotu.
- Oblikovanje: Istresite smesu u kalup (obložite ga folijom da se ne lepi). Pritisnite kašikom da se sve lepo sabije.
Opciono, ali preporučljivo: Istopite još 100g čokolade sa malo ulja i prelijte preko. To mu daje onaj završni sjaj.
Komentari 1
ostavi komentar