Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Film i TV

Direktno.rs

26. 02. 2021. 06:00 1

Njegovo lice svi pamtimo: Igrao je batlere i konobare

Trideset godina neprekidnog prisustva u domaćoj kinemtografiji i fascinantnih 150 uloga po pravilu "malih" dobroćudnih ljudi koje srećemo u svakodnevnom životu - sažetak je o najpoznatijem epizodisti Predragu Preži Milinkoviću.

Možda ga ne znate po imenu, ali njegovo lice sigurno pamtite.

Glumio je kod 90 režisera od toga za 60 domaćih. Najviše kod Žike Pavlovića i u ranim filmovima Puriše Đorđevića.

Predrag Preža Milinković (1933-1998) zabeležen je u istoriji kinematografije kao najpoznatiji jugoslovenski filmski epizodista, tihi gospodin čije lice jednostavno nije moguće zaboraviti ma koliko uloga bila mala.

Bio je poznat i po nadimku Dezmond zbog neverovatne fizičke sličnosti sa istoimenim batlerom iz klasičnog krimi stripa "Rip Kirbi" Aleksa Rejmonda (koga je i utelotvorio u ekranizaciji ovog stripa), a neki su ga znali i pod nadimkom "El Kabalero", pošto je jedno vreme bio odličan igrač flamenka.

Preža zapravo nikada nije studirao glumu, bio je apsolvent na Filozofskom fakultetu. Ali je bio veliki filmofil i put ga je naveo na tu stranu. Govorio je četiri strana jezika.

Jednom prilikom je pojasnio da za njega znači da je profesionalan filmski epizodista onaj ko ne bira uloge već igra ono što mu se nudi, kao i da je to bolje nego da igra velike uloge.

- Kada glumac može da bira, onda uzima samo ono što mu odgovara. Pitanje je koliko je to kreativno. Treba prihvatiti nešto od onoga što morate da radite.

U karijeri dugoj skoro 40 godina odigrao je više od 200 najraznovrsnijih filmskih uloga i više od 100 uloga odigranih u TV serijama, dramama i amaterskim filmovima.

Ali, dok su ga domaći reditelji zatrpavali ulogama batlera i konobara, bio je glavni glumac u dva strana filma - i to krimi filma. U jednom od njih Preža je igrao glavnog gangstera.

Kada je reč o stranim produkcijama u kojima je igrao, one poprilično nadmašuju ta dva filma - Preža je odigrao oko 50 uloga u stranim filmovima, uglavnom u projektima nemačke B produkcije, ali snimao je i u u Francuskoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj, Poljskoj, Austriji... Moglo mu se, govorio je četiri strana jezika (engleski, francuski, španski i italijanski).

Usput je stajao uz glumačke veličine kakve su Đina Lolobriđida, Entoni Kvin, Orson Vels, Alen Delon...

Milinović je preminuo 1998. u 64. godini. Godinu dana ranije objavio je knjigu "Susreti" u kojoj opisuje susrete sa ljudima koji su mu se učinili posebno zanimljivim u toku rada na filmu. Tu je pisao kako je u Rusiji cirkao s Robertom De Nirom, kako ga je zbunio proslavljeni reditelj Mikelanđelo Antonioni...

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Svakodnevica

Zoran Živković [17.08.2022.]
Anketa

Šta će košarkaši da urade na Evrobasketu?

Rezultati

Video dana

Nevidljiva barijera