Zabava

[ Izvor: Mediji ]

06. 04. 2024. 07:05 0

Da li je lokalna svađalica inspiracija za Popaja?

Veruje se da je izmišljeni mornar zasnovan na liku Frenk "Roki" Figela, stvarne osobe iz Čestera, grada iz kog je autor Popaja - Elzi Kristler Segar.

- Mornar sam Popaj ja, svaka me cura zna! Ja pijem i pušim i Badžu ja rušim. Jer mornar sam Popaj ja!

Ako ste odrasli na stihovima ove pesmice, sigurno poznajete Popaja, tvrdog mornara koji jede spanać, crtanog lika koji je kreirao američki crtač E. C. Segar. Ali da li ste znali ko je bila inspiracija iz stvarnog života za ovog snažnog mornara?

Popaj je bio heroj iz detinjstva za milione i stekao je ime širom sveta. Ipak, za one koji su nekako uspeli da se nikada ne susretnu sa Popajem, u pitanju je mali mršavi mornar sa ispupčenim podlakticama, škiljavim okom i iskrivljenim licem, koji je stalno držao lulu u ustima.

Uvek je bio spreman za svađu umesto na razumnu diskusiju; on ima hrapav glas i stalno mrmlja sebi nešto u bradu. Njegov moto bio je je: "To sam što sam i to je sve što znam." Njegova devojka je nespretna, nekoordinisana, štrkljava Oliva za čiju pažnju se Popaj neprestano bori sa Badžom, svojim bradatim, glomaznim rivalom.

Svađalica koju su volela deca

Lik Popaja kreirao je Elzi Krisler Segar, američki karikaturista iz Čestera u Ilinoisu. Godine 1919, crtač je napravio strip u njujorškom "Evening Journalu", pod nazivom "Thimble Theatre".

Godine 1929. Popaj je debitovao kao novi lik u stripu. U narednim decenijama, lik Popaja je doživeo ogromnu popularnost, pojavljujući se u desetinama iteracija različitih kreatora – u animiranim crtanim filmovima "Fleischer Studios" ili u mjuziklu "Popaj" Roberta Altmana iz 1980. sa Robinom Vilijamsom u glavnoj ulozi.

Ono što je najzanimljivije u vezi sa njim jeste to što je izmišljeni mornar zasnovan na stvarnoj osobi, jednom od građana rodnog grada E.C. Segara. Veruje se da je u pitanju bio Frenk "Roki" Figel, čiji su roditelji su došli iz Poljske.

U članku iz 1979. godine Figel je opisan kao svađalica koju su volela deca. Radio je kao barmen i opšti radnik u okolini Čestera, retko je imao stalan posao i često je viđen kako luta po gradskim salonima. Živeo je sa majkom do njene smrti, a zatim je nastavio da živi sam u kući (...)

Ono što je inspirisalo E.C. Segara da preslika Frenka u crtani film bila je njegova narav. Lokalni tabadžija, poznat po svojim veštinama borbe pesnicama... Rokijev nećak, Klajd Figi, jednom prilikom je opisao kako je zatekao ujaka prilikom posete u salonu:

- Bila su dva velika momka unutra koja su rekla da ili morate da kupite piće ili da stavite rukavice. Fiegel je stavio rukavice i nokautirao njihovog momka - prenosi "Culture.pl".

Prema knjizi Freda M. Grandinettija iz 2003. "Popaj: Ilustrovana kulturna istorija", Rokijeve crte lica i lula su se odrazile i na crtanog lika. Zbog svog tvrdog tela bio je poznat kao "Roki", a njegova uglasta vilica i poznata lula očigledno su impresionirali mladog Segara.

Uz to, lik kao što je Roki ostavio je snažan utisak na Segara, pogotovo zato što je bio mnogo mlađi od njega. Fiegel je rođen 1868. (nejasno je da li je to bilo u Poljskoj ili u Americi), dok je E. C. Segar rođen tek 1894. A štaviše, bilo je opšte poznato da je lokalna svađalica imala "zlatno srce za decu", i da je nesebično pomagao deci iz Čestera, dajući im kusur ili ih štiteći od nasilnika. To je još jedna sličnost sa Popajem koji je uprkos svom temperamentu uvek bio "dobar momak“.

Kao što je već rečeno, Frankovi roditelji, Ana i Bartlomej, bili su Poljaci i Čarnkova. Zanimljivo je da poljska reč "Figiel" u stvari u prevodu "šala", prilično prikladno prezime za prototip heroja iz stripa…

Da li je Roki znao da je Popaj?

Da li je sam Roki znao da je postao inspiracija za Popaja - ostaje je neizvesno. Neki kažu da je za to saznao tek nakon Segarove smrti od leukemije 1938. godine, iz novina koje su štampale priču o tvorcu stripa i njegovim inspiracijama. Drugi, poput istoričara Popaja Majkla Bruksa, tvrde da je Fiegel redovno dobijao čekove od Segara, kao neku vrstu zahvalnosti za svoj uspeh koji je zasnovan na njemu.

Treći opet sumnja da je Fiegel "ikad saznao da je Popaj", jer se odselio iz Čestera ranih 1920-ih, godinama pre nego što se crtani pojavio. Prema knjizi "Strip Artists in American Newspapers" iz 2003. godine, sam autor nikada nije priznao da ga je bilo ko iz stvarnog života inspirisao da ovekoveči lik slavnog mornara.

Međutim, ono što bi moglo dodatno da podrži priču da je Roki bio inspiracija za lik Popaja jeste i to da su brojni meštani Čestera sa početka 20. veka takođe bili užasno slični drugim likovima u Segarovom opusu.

Oliva je navodno je nastala po uzoru na Doru Paskel, vlasnicu prodavnice koja je bila "neobično visoka i mršava i nosila punđu na potiljku", pisao je "Njujork tajms". Bucmasti, Dej Vellington Vimpi koji voli hamburgere, navodno je zasnovan na Vilijamu Šuhertu, debelom menadžeru Česterske opere (gde je Segar neko vreme radio) i poznatom ljubitelju hamburgera.

Ono što je van svake sumnje jeste nadgrobni spomenik Frenka Figela, koji je preminuo 1947. godine; nalazi se na katoličkom groblju Svete Marije u Česteru. Natpis na njemu kaže: "Frenk "Roki" Figel - Inspiracija za mornara Popaja". Iznad natpisa možete da pronađete gravuru koja prikazuje originalnu verziju Popaja iz 1929. godine, za koju se kaže da od svih različitih iteracija koju je kreirao Segar - najviše podseća na Rokija.

Nikada nije potvđeno ko je bio inspiracija za crtani lik

Postoji još jedan grad za koji se tvrdi da je rodno mesto Popaja. U pitanju je Santa Monika u Kaliforniji, gde se 1928. godine E.C. Segar preselio nakon što je živeo u mestima kao što su Čikago i Njujork. Tamo je često pronalazio inspiraciju za likove i priče na pristaništu Santa Monike.

Otud postoji i legenda da je Popaja napravljen po uzoru na profesionalnog norveškog ribara "Santa Monika Olsena" koji je imao stalno pričao egzotične priče o pecanju, imao je jak norveški naglasak i oštar jezik.

Ono što izgleda podržava ovu verziju događaja je da je lik Popaja debitovao samo godinu dana nakon što se Segar preselio u Santa Moniku. Ali, zbog nedostatka ubedljivih dokaza, niko to ne može definitivno da tvrdi. Možda je lik Popaja bio mešavina, uključujući neke osobine Rokija i neke Olsenove…

Pošto E.C. Segar očigledno nikoga nije izdvojio kao inspiraciju za Popaja, ostaju nam nagađanja. A Frenk "Roki" Figel je definitivno dobar kandidat za tu ulogu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati