Zabava

Direktno.rs

20. 05. 2023. 12:00 1

Eevergrin Leonarda Koena inspirisan strahotom

O čemu se radi, ispričao je svojevremeno Leonard Koen.

Legendarni Leonard Koen tokom bogate karijere otpevao je nezaboravne pesme. Jedna od najlepših je svakako "Dance Me to the End of Love".

Iako je pesma prelepa kada se sluša, iza nje stoji strašna priča. Kako je jednom rekao Lenard Koen, "Dance Me to the End of Love" je inspirisana Holokaustom.

- To je proizašlo iz samo slušanja ili čitanja ili saznanja da je u logorima smrti, pored krematorijuma, u nekim od logora smrti, prisutan bio gudački kvartet koji je svirao dok je trajao ovaj horor, to su ljudi čija je sudbina bila i ovaj horor. I puštali bi klasičnu muziku dok bi njihove kolege zatvorenike ubijali i spaljivali - rekao je svojevremeno Koen i dodao:

- Dakle, ta muzika, (stih) "Dance me to your beauty with a burning violin" ("Zapleši sa mnom do svoje lepote uz goruću violinu"), što znači lepota postojanja dovršetka života, kraja ovog postojanja i strasnog elementa u tom dovršenju. Ali, to je isti jezik kojim se predajemo voljenom, tako da pesma – nije važno da neko zna njenu genezu, jer ako jezik potiče iz tog strasnog izvora, moći će da obuhvati sve strasne aktivnosti - naveo je Koen, što je zapisano u knjizi "1000 Songs That Rock Your World" autora Dejva Tompsona.

Kako piše songsfact.com, pesma "Dance Me to the End of Love" je snimljena pomoću jeftine klavijature.

Džon Lisauer, producent i aranžer, prisetio se toga u intervjuu za Uncut:

- Lenard je upravo bio na Brodveju i kupio Casio sintisajzer za turiste. Odem u njegov hotel, a on pritisne dugme, i ono ide, bum-tiš, bum-tiš. Počinje da peva pesmu, a ja sam je zamislio sa pravim muzičarima, puštajući je da se gradi i gradi. Ali on je držao prst na ovoj dirki, svirajući bubnjeve. Nacerio se kao đak. Voleo je jednostavnost, i činjenica da talentovani muzičari nisu previše svirali, Lenard ume da bude tvrdoglav. Obično da zagovara jednostavnost ili demo snimke - rekao je svojevremeno Lisauer.

Leonard Koen - "Dance Me to the End of Love":

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati