Zabava

[ Izvor: Mediji ]

27. 03. 2024. 12:17 1

"'Princeza' nas je povezala zauvek": Dado o Slađani

- Slađana je bila moja drugarica, moj veliki prijatelj - počeo je sa pričom Dado o Slađani.

Dado Topić govorio je o Aleksandri Slađani Milošević, koja je preminula u 69. godini u Zemunskoj bolnici. Muzičar je naveo da ga za njegovu koleginicu vežu lepa sećanja.

- Slađana je bila moja drugarica, moj veliki prijatelj. Imao sam tu sreću da smo eto te sjajne trenutke tih pobeda i osvajanja tih nekih trofeja na muzičkim manifestacijama, da smo to doživljavali zajedno. Bilo je to lepo vreme, to su drage uspomene. Ja ću Slađanu pamtiti kao veliku, dragu osobu, velikog prijatelja koja mi je u svemu u životu, u trenucima koje smo slavili zajedno bila iskreni drug. Ako išta, ta pesma 'Princeza' povezala nas je za sva vremena i ja ću to pamtiti najlepše što se dogodilo kao duet, kao Slađana i Dado. Bilo je to jedno i neće se ponoviti - rekao je Dado u emisiji "Među nama" na TV Nova S.

Za Slađanu je Dado imao samo reči hvale.

- Bila je neverovatno britka po pitanju nekih tema o kojima je volela da peva. Radila je jednu muziku koja nije bila trendovska, niste mogli da pronađete uzora za njene harmonije, njene ritmove, njene aranžmane, tako da je uvek nastojala da sve što uradi da bude novo, da bude autotentično, da bude njeno. Tako da je ostavila trag kao jedna neprikosnovena ikona koja je uvek istraživala nove oblike, nove sadržaje, nove mogućnosti i samim tim postojala avangarda. Nju je bilo teško pratiti. Možda je bila mnogima uzor, ali je teško bilo držati korak sa Slađanom, jer jednostavno ona je bila u svemu jedinstvena - rekao je Dado i dodao:

- Ona je bila svesna sebe i upravo je na tome radila da bi po tome bila zapamćena i uvek bila prepoznata kao osoba koja nema pretenzije da sledi klišee i standarde toga vremena. Jednostavno, morala je da osvaja nove prostore da u svemu tome bude verna i da, normalno, uvek bude prva tamo gde niko još nije bio pre nje - zaključio je Dado.

Aleksandra Slađana Milošević je u jednom intervjuu govorila o pesmi "Princeza" i saradnji sa Dadom Topićem.

- Iako to nije odgovaralo istini, Zapad je Jugoslaviju smatrao komunističkom zemljom iza gvozdene zavese, i u skladu sa takvim mišljenjem je i tretirao. Lokalni umetnici nisu imali realnih šansi za uspeh. Evrovizija je bila prilika da pokažemo, da i naša popularna umetnost, adekvatno komunicira sa duhom modernog vremena. 'Princeza' je 'uhvatila' magiju muzike, teksta i međusobnih osećanja između Dade i mene, uz veliko muzičko i lično poštovanje. Posle saradnje na Dadinim i mojim albumima, "Princeza" je bila idealna prilika da ostvarimo težnju za punom saradnjom. Od silne želje koja je godinama postojala, rodilo se nešto toliko lepo, što jednostavno obuzima. Čaroliju 'Princeze' vidim upravo u osećanju koje se, ne slučajno, projektuje na sve ljude - rekla je svojevremeno Slađana.

Tačan uzrok smrti Slađane Milošević još uvek nije zvanično poznat.

Rođena je u Beogradu 3. oktobra 1955. godine i smatrana je ikonom novog talasa osamdesetih u Jugoslaviji.

Inače, kompoziciju koju su u duetu izvodili Slađana Milošević i Dado Topić, "Princeza", kao evergrin jugoslovenske pop-rok muzike je do današnjih dana u samom vrhu najslušanijih i najizvođenijih pesama regionalne muzike.

U mnogim izborima i anketama, od svih kompozicija, najčešće je birana za najbolju baladu svih vremena sa ovog prostora. Kvalitet pesme prepoznale su i druge kulture, tako da "Princeza" ima svoje verzije na više jezika, u više zemalja sveta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati