Zabava

[ Izvor: Mediji ]

12. 02. 2024. 13:26 7

Pesma iz "Nedelje" plagijat? "Teško je živeti" iz 1973.

Pesma o kojoj se mnogo priča iz filma "Nedelja" je "Teško je živeti" koju kako saznajemo u filmu, napisao je Iso Lero Džamba.

Pisali smo dosta o filmu "Nedelja" u prethodnim danima, a i više od 400.000 ljudi ga je pogledalo u bioskopima u prethodnim danima. U filmu pored biografske priče o Džeju ali i Dorćolu 80-ih, pratimo i odnos dvojice braće, Džeja i Isa Lera Džambe, lokalnog kriminalca.

U jednoj od scena Džamba piše pesmu za Džeja koju će kasnije pevač otpevati. Iskreno, scena je imala svoj poetski izgled, pa je samo Džambino sviranje i pevanje te pesme delovalo kao umetnička sloboda autora filma. Makar sam je ja tako shvatio.

Nakon filma je i Marko Janketić izjavio kako Džamba nije svirao gitaru kao što je u filmu prikazano. Međutim, u zvaničnim natpisima, kako na Discogsu, tako i na drugim zvaničnim mestima piše da je DŽamba autor i muzike i reči za ovu pesmu.

Međutim, 1973, nekih 15 godine pre "Teško je živeti" pojavila se pesma "Tužan je život moj" Alege Gagića koja je, ako poslušate, apsolutno ista pesma.

Teško je živeti je ustvari Tužan je život moj

Tekst ove pesme je potpisao Đorđe Novković. Našla se na EP-iju zajedno sa pesmom "Konobaru, sreću sa šlagom" koju je izbacio Jugoton.

Ko je Alaga Gagić?

Alaga Gagić rodio se u Derventi 1939. godine, a već se s petnaest godina odlazi u Slavonski Brod, gde je pobedio na festivalu "Mikrofon je vaš".

Bio je to početak zapažene karijere ovog pevača šlagera koji je bio poprilično popularan šezdesetih i početkom sedamdesetih godina 20. veka.

Festivalska nagrada otvorila mu je vrata zabavne industrije te ubrzo kao mladić počinje raditi u jednom osiječkom hotelu da bi odmah zatim dobio poziciju pevača u luksuznoj zagrebačkoj Esplanadi. Uspesi su se ređali, pa je uskoro zapevao na Radiju Zagreb, gde se beleže i prve snimci njegovog glasa, piše stav.ba.

Amir Misirlić u svojoj monografiji „50 godina bosanskohercegovačkog pop-rocka“ beleži da je u okruženju Radija Zagreb upoznao Arsena Dedića, Gabi Novak, Zdenku Vučković i Vice Vukova. Poslednji je jednom prilikom rekao kako Alaga „pjeva k’o bog“.

Između pesama koje je snimao za Radio Zagreb ističe se „Solenzara“ 1968. godine, koja ga je i proslavila. Prodala se u više od 100 hiljada primjeraka.

Nakon tog uspeha upoznaje Đorđa Novkovića, s kojim sarađuje do kraja karijere koja se gasi sredinom sedamdesetih. Nažalost, nikada nije objavio studijski album, a „Croatia Records“ je tek 2007. godine objavila izbor njegovih najvećih hitova pod naslovom „Ruža za tebe“.

Umro je 2015. u 76. godini života u Zagrebu, gdje je i sahranjen.

O Džambinoj smrti se zvanično malo zna, ali zato sa druge strane svi sve znaju. Ipak o umetničkoj strani njegove ličnosti se pisalo prethodnih dana.


Prvu svoju pesmu Džamba je napisao još u bečkom zatvoru. I to je upravo „Tužan život je moj“. Preostale četiri Džambine pesme , Lero je uglavnom napisao u CZ-u a one su: „Žuta ruža“, „Bog istinu će reći“ i „Dok u život žuriš“. Njegova supruga Nena kaže da su ove pesme posvećene njoj.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 7

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati