Zabava

[ Izvor: Nova.rs ]

29. 01. 2024. 10:34 2

Konstrakta ili iznenađenje: Favoriti za Evroviziju

Na festivalu "Pesma za Evroviziju '24" Srbija će birati svog predstavnika za veliko muzičko takmičenje "Evrovizija", koje će se naredne godine održati u Malmeu, u Švedskoj.

Od svih prijavljenih kandidata odabrano je 28 najboljih kompozicija koje ćemo imati priliku da čujemo na "Pesmi za Evroviziju". Premijere 28 takmičarskih kompozicija bile su upriličene 25. januara tačno u podne na Jutjub kanalu "RTS Pesma Evrovizije", a kao što je poznato od ranije, finalnoj večeri sa 16 izvođača (2. mart) prethodiće dva polufinala sa po 14 kandidata (27. i 29. februar).

Osim gledalaca RTS-a, koji će takmičenje moći da prate na programima RTS-a i putem RTS Planete, „Pesmu za Evroviziju“ moći će da prate i gledaoci širom Evrope i sveta putem zvaničnog Jutjub kanala Pesme Evrovizije.

Prethodne dve godine došlo je do velikih promena u organizaciji ovog festivala, a to se najbolje videlo u odabiru kompozicija koje je Srbija slala kao svoje predstavnike na "Evroviziji".

Iako je domaća javnost navikla da na ovo takmičenje mahom šaljemo numere koje imaju etno prizvuk, u poslednje vreme je došlo do obrta, te su na najpopularniji muzički događaj Evrope odlazili izvođači sa modernijim i neobičnijim zvukom. Tako smo prošle godine kao predstavnika imali mladog Luka Bleka, koji je u svojoj pesmi "Samo mi se spava" pevao o potrebi za kolektivnim društvenim buđenjem, a pesmu je pratila mračna i dramatična scenografija.

Godinu dana ranije cela Evropa bila je oduševljena našom predstavnicom Anom Đurić Konstraktom koja je "zaludela" kako region tako i ostatak zemalja koje su učestvovale na Evroviziji. Njena pesma "In Corpore Sano" imala je neobičnu temu – opštu pomamu za zdravljem – koja je bila inspirisana pandemijom koronavirusa.

Čini se da će ove godine bti prilično neizvesno ko će odneti pobedu. Među 28 kompozicija koje ćemo moći da čujemo 27. i 29. februara, našla su se neka dobro poznata lica, ali i ona koja se nadaju da će im baš „Pesma za Evroviziju“ pružiti priliku da se probiju na tržištu.

Na iznenađenje mnogih, Ana Đurić Konstrakta se ponovo prijavila, te će u drugoj polufinalnoj večeri predstaviti svoju numeru pod nazivom "Novo, bolje". Konstrakta i ovog puta peva o zdravlju, ali u kontekstu neprestane žurbe i želje za nečim novim, te anomalijama u društvu koje neminovno utiču na mentalno zdravlje.

- ‘Novo, bolje’ je možda čak malo mračnija od „In corpore sano“. Inače, potiče iz iste korpe – tema vladajućih ideologija i teskoba koju one donose. Ova tema je prežvakana milion puta, ali i dalje aktuelna - istakla je ona nedavno u intervjuu za "Danas".

Osim Konstrakte, još jedno dobro poznato ime je mlada pevačica Anđela Ignjatović Breskvica. Ona će se na „Pesmi za Evroviziju“ predstaviti numerom „Gnezdovo orlo“, koja od svih pesama na predstojećem festivalu za sada ima ubedljivo najviše pregleda na Jutjubu – preko 600.000.

Breskvica je miljenica mlađe publike i izbacuje hit za hitom, te ona u ovom trenutku važi za najvećeg favorita.

Među pesmama koje su se već izdvojile našla se i „Najbolja“ koju izvodi Zejna, prošlogodišnja učesnica "Pesme za Evroviziju". Njena numera ima preko 150.000 pregleda na Jutjubu, a zbog zaraznog refrena mnogi baš nju vide kao favorita. Zejna je vlasnica snažnog vokala pa će nesumnjivo njen nastup biti jedan od zapaženijh, a očekuje se da ima i brzu koreografiju kako bi na sceni na moćan način ispratila svoju pesmu.

Iva Mišović, poznatija pod umetničkim imenom Iva Lorens, izdvojila se na sceni zbog specifičnog stila, i snažnog vokala, a epitet "srpska Kejt Buš" uveliko se odomaćio.

Njen talenat je neupitan i iza sebe ima nekoliko autorskih numera, a na "Pesmi za Evroviziju" predstaviće se pesmom "Dom". U pitanju je brza pesma, ali bez obzira na to, Ivin glas u potpunosti dolazi do izražaja.

Tri momka će nesumnjivo dominirati PZE pozornicom, a u pitanju su Filip Baloš, Đorđe Ćulafić Džordži i Filip Marinkov poznatiji kao Filarri. Baloš se i prošle godine takmičio na "Pesmi za Evroviziju" i bio je veoma primećen, ali nije uspeo da izdejstvuje odlazak na Evroviziju. Ove godine će to pokušati uz pomoć zarazne pesme "Duga je noć" čiju muziku, tekst i aranžman potpisuje upravo on. I Filip je dobro poznat mlađoj publici pa ne treba da iznenadi ukoliko baš on bude izabran za predstavnika Srbije.

- Dolazim drugačije u odnosu na pošlu godinu. Ulazim drugačije u celu priču, prošle godine nisam znao šta me čeka i bio sam dosta nervozniji. Sada sam video da je to lagana priča, imamo dosta vremena da se sve to uvežba, ove godine dolazim sa jedne strane rasterećen. Prošlogodišnja pesma mi je dobro prošla i zvali su me po Evropi da nastupam. Sa druge strane, radim nešto kompleksnije - istakao je Baloš nedavno u emisiji "Među nama" na TV Nova.

Đorđe Ćulafić Džordži postao je poznato ime prošle godine kada je bio deo takmičenja „IDJ Show“, u kojem se odmah izdvojio zbog uveliko izgrađenog stila i ogromne harizme. Njega je publika prepoznala kao nekoga ko je rođen za scenu, te je bilo prirodno da se naredne godine vrati kao voditelj ovog takmičenja. Džordži će se na PZE ’24 predstaviti numerom "Luna park".

Filarri, prvenstveno poznat kao tiktoker, na PZE dolazi drugi put, a ove godine sa pesmom "Ko je ta žena". Numera u kojoj je glavna tema preispitivanje rodnog identiteta predstavlja pravo osveženje na domaćoj sceni koja u ovom smislu još uvek kaska za onim što možemo da vidimo na američkim i britanskim top listama.

Zanimljivo će biti videti i izvedbu Lene Kovačević, koja je za ovu priliku ostala verna svom stilu i odabrala baladu pod nazivom "Zovi me Lena", čiju muziku, tekst i aranžman potpisuje Darko Dimitrov.

Biće to dve uzbudljive polufinalne i finalne večeri, a ono što je bitno naglasiti jeste da je mnogim mladim umetnicima data prilika da kroz ovo takmičenje pokažu svoj talenat i dobiju prostor da ih šira publika upozna. Iako je ovde nabrojano nekoliko favorita na osnovu onoga što su pokazali u svoim dosadašnjim karijerama, treba napomenuti i da možemo biti veoma iznenađenji konačnim odabirom. Dovoljno je setiti se Konstrakte koja pre dve godine nije važila za favorita, ali je nakon vizeuelnog predstavljanja u polufinalu privukla ogromnu pažnju i nekoliko dana kasnije proglašena pobednicom.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati