Zabava

Direktno.rs

21. 10. 2023. 11:00 2

Ko je Ed Širan, muzičar koji stiže sledećeg leta na Ušće

Koncert na kom će biti više desetina hiljada ljudi i nesumnjivo spektakl ipak prati ključno pitanje o izvođaču iz Velike Britanije - "A ko je to?".

Evo odgovora za sve koje brine ko je Ed Širan.

Ed Širan je autor najvećeg hita prošle dekade. Njegova pesma "Shape of You" je preslušana 2.4 milijarde puta na Spotifaju.

"Shape of You" definitivno je njegov najveći hit, ali 32-godišnjem muzičaru ne manjka još hitova.

Početkom 2011. godine Širan je izdao nezavisan EP (ime kojim se nazivaju muzičke ploče ili CD-ovi koji su predugački da bi bili singlovi, a prekratki da bi bili albumi) pod nazivom No. 5 Collaborations Project koji je privukao pažnju Eltona Džona i Džejmi Foks.

Iste godine potpisao je ugovor za Asylum Records i izdao debitantski album pod nazivom +. Album sadrži singlove A tim (The A Team) i Lego kućica (Lego House). Album je sertifikovan petostrukom platinom u Ujedinjenom Kraljevstvu. U 2012. godini, Ed je osvojio dve nagrade BRIT - za najbolji muški i uopšteni proboj na sceni.

Godine 2013. je komponovao numeru Vidim vatru za drugi nastavak filma Hobit - Šmaugova pustošenja, koji je premijerno prikazan 12. decembra na Novom Zelandu. Za numeru je on sam svirao sve instrumente, osim čela.

Vrlo brzo je krenula i njegova međunarodna karijera te je počeo da pravi pesme i za One Direction i Taylor Swift.

Najveći deo 2013. godine proveo je na turneji sa Swift, otvarajući njene koncerte.

Do sada je objavio albume + (2011.), x (2014.), ÷ (2017.), = (2021.) i – (2023.). Kad vidimo imena albuma nije ni čudo što mu se turneja sa kojom dolazi u Beograd zove Matematics.

Kako je objavljeno, britanska pop zvezda Ed Širan održaće koncert na beogradskom Ušću, 17. avgusta 2024. godine.

Na zvaničnom internet sajtu popularnog britanskog kantautora objavljeni su datumi evropskog dela njegove "+ – = ÷ x Mathematics" turneje, a Ed Širan dolazi i u Beograd.

Širan će na Ušću, kako se navodi, nastupiti 17. avgusta, a ulaznice će biti puštene u prodaju u četvrtak, 26. oktobra u 10 časova.

Da biste prvi saznali kada će ulaznice biti dostupne, možete se prijaviti za obaveštenja o događaju popunjavanjem obrasca na www.honeycomb-live.com.

Inače, Edvard Kristofer Širan (engl. Edward Christopher Sheeran; Halifaks, 17. februar 1991) je kantautor i tekstopisac. Odrastao je u Framlingamu u Safoku, a 2008. se preselio u London kako bi nastavio muzičku karijeru.

Širan je započeo da se bavi snimanjem muzike 2005. godine kada je izdao svoj prvi nezavisan EP: The Orange Room EP. 2008. godine se preselio u London i počeo je da svira na malim mestima. Iste godine otišao je na audiciju za televizijski šou Britannia High. U narednom periodu je puno nastupao po manjim mestima i izdao je još nekoliko EPova.

U aprilu 2010. godine je otišao u Los Anđeles bez prethodno dogovorenog angažmana.

Nastupao je po raznim delovima grada dok nije bio primećen od komedijskog kanala The Foxxhole Džejmi Foks koja se impresionirala njime i ponudila mu je svoj studio. Tokom 2010. razvio je svoj You tube kanal i počeo da stiče obožavaoce.

Izdao je još 2 EPa, pre izdavanja No. 5 Collaborations Project koji je već u prvoj nedelji prodao u preko 7.000 primeraka i kojim je pridobio širu pažnju.

Tri meseca kasnije je organizovao besplatan koncert za oko 1.000 svojih fanova, da bi nedugo posle i potpisao ugovor sa Asylum / Atlantic Records.
Dana 26. aprila 2011. godine pojavio se na TV emisiji Later... with Jools Holland na kojoj je i izveo svoj debitni singl A tim iz albuma "+". Prodat u prvoj nedelji u 58.000 primeraka, a do kraja godine u preko 800.000, A tim je postao najprodavaniji debitni i osmi najprodavaniji singl uopšte u 2011. godini.
Nakon što je čula njegove pesme Tejlor Svift je kontaktirala Širana za vreme njegove turneje po Australiji u martu 2012. godine. Ostvarili su saradnju na pesmi Sve se promenilo, gde je Ed bio koautor i jedan od vokala. Ova numera je ujedno bila i prva pesma na Tejlorinom četvrtom po redu albumu Crveno.

U aprilu 2014. godine, Širan je pokazao svoju humanost kada ga je preko društvenih mreža kontaktirala porodica i prijatelji jedne njegove petnaestogodišnje obožavateljke koja je bila teško obolela od cistične fibroze.

Nakon što se Širan preko kampanje #SongForTri upoznao za slučaj petnaestogodišnje Trione Pristli kojoj je zdravlje naglo opalo. Širan je obožavateljku nazvao na telefon i otpevao joj je njenu omiljenu pesmu Mala ptica. Dok je on pevao, Triona je zaspala, a nekoliko minuta potom je i umrla. Pristlijev brat se kasnije i formalno zahvalio Širanu:

- Ono što su pružili nama i Trioni bio je lep poslednji zajednički trenutak. Dok je Ed pevao, Triona je zaspala i nedugo potom je i preminula.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Nisam spavao!

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati