Zabava

12. 08. 2023. 07:00 0

"Od totalnog gubitnika postao sam dvostruki igrač"

Hit Džordža Majkla davno je postao klasik.

Jedna od najpoznatijih pesama grupe Wham!, koji su činili Džordž Majkl i Endru Ridžli, je svakako "Careless Whisper". Ugledala je svetlost dana davne 1985. godine, a i dan danas se rado sluša.

Majkl i Ridžli su je napisali zajedno dok su se razvijali kao umetnici 1981. u Votfordu, kada su imali samo 17 godina, piše smoothradio.com.

- Bio sam na putu za Bel Eru da radim kao di-džej kada sam napisao "Careless Whisper". Uvek sam pisao u autobusima, vozovima i kolima. To se uvek dešava na putovanjima. Sa pesmom "Careless Whisper" se tačno se sećam gde mi je prvi put došla, gde sam smislio deo sa saksofonom. Mogu se veoma nejasno sećati gde sam bio kada sam pisao stvari posle Whama!, ali sa "Careless Whisper" se sećam tačno vremena i mesta.

- Znam da zvuči zaista čudno i neka vrsta romantične reči, ali se sećam tačno gde se to dogodilo, gde sam sedeo u autobusu... sve... Napisao sam to potpuno u svojoj glavi. Radio sam na tome oko tri meseca u svojoj glavi - napisao je Džordž Majkl u svojoj autobiografiji "Bare".

Džordž i Endru su bili inspirisani pričama iz Majklovih ranih romantičnih trenutaka. Džordž je objasnio da je veliki deo sadržaja pesme zasnovan na događajima iz njegovog detinjstva.

Pesma je uglavnom inspirisana dvema različitim devojkama po imenu Džejn i Helen:

- Kada sam imao 12, 13 godina, morao sam da pratim sestru, koja je bila dve godine starija, na klizalište u Kvinsveju u Londonu. Tamo je bila devojka duge plave kose koja se zvala Džejn. Bio sam debeo dečko sa naočarima i bio sam jako zaljubljen u nju - iako nisam imao šanse.

Nekoliko godina kasnije, kada sam imao 16 godina, imao sam prvu vezu sa devojkom po imenu Helen. Tek je počelo da se hladi kada sam otkrio da se plava devojka iz Kvinsveja doselila odmah iza ugla moje škole. .

- Uselila se odmah pored mesta gde sam ja stajao i čekao komšinicu, koja me je prevozila iz škole. I jednog dana sam je video kako hoda stazom pored mene i pomislio sam – odakle je došla? Nije znala da sam to ja.... Onda smo svirali u školskoj diskoteci sa bendom The Executive i ona me je videla kako pevam i odlučila je da joj se dopadam. U to vreme je bila toliko starija i krupna stvar – i na kraju sam počeo da je viđam. Pozvala me je jednog dana kada sam čekao na prevoz i bio sam... na nebu.

Objašnjavajući da je nakon što je prestao da nosi naočare počeo da ga pozivaju na žurke, Džordž Majkl je nastavio: "A pozvala me je devojka koja me nije ni videla kada sam imao 12 godina. Tako da sam izašao sa njom na par meseci, ali sam nisam prestajao da se viđam sa Helen. Mislio sam da sam pametan – od totalnog gubitnika sam postao dvostruki igrač.

- I sećam se da su mi moje sestre zadavale muke jer su saznale i zaista im se dopala prva devojka. Cela ideja "Careless Whisper" je bila da prva devojka sazna za drugu – što ona nikada nije uradila.

- Ali započeo sam još jednu vezu sa devojkom po imenu Aleksis, a da nisam završio onu sa Džejn. Sve je postalo malo komplikovano. Džejn je saznala za nju i rešila me se... dva puta, ali zaista nije bilo toliko emocija. Osećao sam se krivim zbog prve devojke – i od tada sam je video – i ideja pesme je bila o njoj. "Careless Whisper" je bio o tome da smo plesali, jer smo mnogo plesali, a ideja je bila - mi plešemo...ali ona zna...i gotovo je."

Što se tiče produkcije, Džordž Majkl je bio nezadovoljan verzijom koju je prvobitno producirao Džeri Veksler, i odlučio je da sam ponovo snimi i producira pesmu, koja je na kraju bila verzija koja je objavljena.

Džordž Majkl je tvrdio da je dobio više komplimenata za pisanje solo saksofona na početku pesme nego za bilo šta drugo što je ikada napisao. Deo saksofona je svirao Stiv Gregori, sesijski svirač iz Londona. Kao što je potvrdio Kris Porter, koji je bio inženjer na sesiji, 10 različitih saksofonista je pokušalo da uradi solo pre nego što je Gregori došao do zvuka koji je Majkl tražio.

Jedan od izazova bio je dobiti toliko beleški u jednom dahu. Ovo je postignuto kada je Porter usporio traku kada je snimio Gregorijev solo. Kada je pustio traku normalnom brzinom, Majkl je to odobrio. Rezultat je jedan od najpoznatijih solo saksofona u popularnoj muzici, piše songfacts.com.

Ova pesma je bila veoma važna za karijeru Džordža Majkla, ali je kasnije rekao da oseća malo veze sa njom. Kada je objavio svoj album "Faith" 1987. godine, izjavio je: "Iako su "Careless Whisper" mnogi voleli, meni nije ništa emotivno uradila. Najverovatnije zato što izgleda kao da je iz nekog drugog života. S druge strane, "One More Try", je balada koja mi je veoma bliska srcu."

U intervjuu za božićno izdanje The Big Issue iz 2009. godinu, Majkl je za ovu pesmu rekao: „Još uvek sam pomalo zbunjen zašto je ostavila takav utisak na ljude... Da li je to zato što je toliko ljudi prevarilo svoje partnere? Da li se zbog toga povezuju sa njom? Nemam pojma, ali je ironično da je ova pesma – koja me je na neki način definisala – trebalo da bude napisana odmah na početku moje karijere kada sam još bio tako mlad. Imao sam samo 17 godina i nisam znao mnogo ni o čemu - a sigurno ništa mnogo o vezama."

Ulogu partnerke Džordža Majkla u spotu za pesmu "Careless Whisper" igrala je manekenka Liza Stahl koja se za Q magazin iz juna 2009. prisetila jednog detalja: "Tokom snimanja, izgubili su snimak naše scene ljubljenja pa smo morali da je ponovo snimimo, na šta se nisam žalila... Onda je Džordž odlučio da mu se ne sviđa njegova kosa pa je doleteo sestrom iz Engleske da je ošiša i morali smo da ponovo snimamo još scena. Još uvek imam pramen koji sam zadržala."

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati