Zabava

Direktno.rs

30. 07. 2023. 18:01 1

Šerbedžija o ulozi Tesle: Da nisam učio ubila bi me struja

- Glumački posao nosi izvestan rizik. Zato sam i naučio sve postupke i eksperimente - rekao je Šerbedžija davne 1976. godine.

Rade Šerbeždija, koji je napunio 77 godina, svojevremeno je sa uspehom glumio Nikolu Teslu u istoimenoj seriji. Reditelj Edo Galić bio je siguran povodom angažovanja poznatog glumca.

- Radeta duga poznajem i više puta smo radili zajedno. Uvek uspešno. Nisam tragao za fizičkom sličnošću sa Teslom, mada je Rade ima. Želeo sam da serija obiluje podacima, i da Teslu predstavim kao naučnika. Mogu reći iznenađen sam kako je sve teklo glatko i bez teškoća - rekao je Galić za Ilustrovanu, prenosi Yugopapir.

Rade Šerbedžija je bio srećan što se našao u ulozi čuvenog naučnika.

- Igrati velikog čoveka, znači snositi veliku odgovornost. Velika ličnost često "pojede" glumca. Predstava svih ljudi o Tesli je jedinstvena. On je bio veliki, genijalan čovek. E, sad treba znati kako da predstaviš tog velikog čoveka - rekao je Šebedžija za Ilustovanu davne 1976. godine i naveo da se ne boji što mu je ta uloga dodeljena.

- Nemam čega da se bojim. Ja sam učinio koliko sam mogao. Proučio sam ono što je najbitnije kod Tesle, a o čemu se malo zna. Za Teslu svi znaju ali malo ko zna o njemu. Da bih ispunio svoj glumački zadatak, morao sam mnogo da naučim. Prostudirao sam do tančina sve eksperimente, postupke koje sam objašnjavao, morao sam znati. Da nisam, ubila bi me struja - rekao je Šerbedžija i naveo da se snimanje bilo verodostojno.

- Da. Kroz mene je na trenutke prolazila struja napona 30-40.000 volti. Ponekad sam osećao kako me trese negde iznutra - rekao je glumac i dodao:

- Glumački posao nosi izvestan rizik. Zato sam i naučio sve postupke i eksperimente. Zvučaće, možda, malo banalno ali moram ispričati: pre desetak dana zamalo nisam poginuo kod kuće i to od fena za kosu. Na snimanjima sam izlazio na kraj sa džinovskim transformatorima, a kod kuće me struja bacila na kauč. To je bila valjda neka opomena - naveo je glumac.

(Telegraf.rs/izvor: Yugopapir/Razgovarao: D. Vesović, Ilustrovana, decembar 1976.)

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati