Zabava

Direktno.rs

26. 07. 2023. 16:26 4

Performans za Njegoša, angažovana Seve

Performans crnogorskog slikara Dimitrija Popovića, održan je u lapidarijumu Biljarde na Cetinju i izazvao brojne reakcije.

Naime, zamisao je bila da se predstavi grafička mapa ''Oreol mikrokozma'' i performans ”Noć skuplja vijeka” u slavu 210 godina rođenja Njegoša, a za sve ovo je angažovao kontroverznu hrvatsku pevačicu Severinu Vučković, što je izazvalo opšte negodovanje Njegoševih Crnogoraca.

Iako se na sceni pojavila, na prvi pogled ''čedna'' i ''nevina'', tačnije takav utisak je pokušala da ostavi dugom belom haljinom, Severina je počela da se baca i uvija po bini, dok je haljinu sve vreme podizala i otkrivala svoje gole noge.

Ovo je dovelo do toga da javnost ostane zgrožena prizorom i komentariše da se na ovakav način skrnavi Njegošev lik i delo. Još pred samu najavu performansa deo javnosti je ostao zatečen činjenicom da će doći do ovoga, a brojne ugledne ličnosti su odmah reagovale, poput predsednika Književnog društva ''Njegoš'' iz Nikšića, Milutin Mićović.

- Da se taj performans izvodi negde na kotorskoj rivi za turiste s kruzera, reklo bi se za te autore - rade nešto da se hlebom hrane. Ali da se to izvodi u Biljardi, gde je Njegoš pisao "Luču" i "Gorski vijenac" i mučio muke s Crnom Gorom i okupatorima, otvorena je blasfemija. Autor tog performansa Dimitrije Popović polacmanjeni je Crnogorac u svoj svojoj visokokotiranoj umetnosti. Opčinjen je visokim temama, posebno hrišćanskim mučeništvom, ali na tim slikama ne nazire se nigde odsjaj Njegoševe "iskre besamrtne" - rekao je pred performans za srpske medije Milutin Mićović, te objasnio, da baš "zato on i može taj bogohulni performans da smešta u Biljardu s pevačicom koja širi narkozu telesne sablazni jer je možda to za njega vila krotkim hodom koja leti":

- Taj performans je i simptom novocrnogoraca i njihove ideologije, koji ne podnose ni sopstveno poreklo, a kamoli Njegoševu duhovnu uzvišenost i mučeništvo kosovskih Crnogoraca-Srba. Njihovo je samo ono što mogu da obore na zemlju, u "smrtnu prašinu", pa onda svojski da se provesele.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 4

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Uzbudljiva trka

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati