Zabava

[ Izvor: Mediji ]

20. 07. 2023. 15:07 0

Ringo Star o poslednjoj pesmi Bitlsa

Ringo Star je govorio o pesmi Bitlsa "Last", koju je kreirao Pol Makartni uz pomoć veštačke inteligencije, istakavši da je uživao radeći na tom projektu koji zvuči "zaista lepo".

Pesmu je prvi put predstavio Makartni prošlog meseca tokom intervjua za „Radio 4 Today Program“ kada je otkrio da je koristio veštačku inteligenciju da mu pomogne da završi „konačnu“ pesmu Bitlsa. Prema rečima legendarnog tekstopisca i basiste, nova tehnologija mu je omogućila da „izvuče“ vokal Džona Lenona iz stare demo numere i dovrši pesmu nakon četiri decenije od smrti muzičara Bitlsa, piše „NME“.

Sada, nakon pomešane reakcije fanova na ideju pesme, za koju se sumnja da je neobjavljena numera iz 1978. „Now and Then“, bivši bubnjar grupe Star je podelio svoja razmišljanja o projektu, rekavši da konačni rezultat zvuči „lepo“.

Govoreći u intervjuu za „Varajeti“, muzičar je pojasnio da je pesma napravljena korišćenjem autentičnih snimaka iz tog vremena i da fanovi ne moraju da brinu da se cela stvar oslanja na veštačku inteligenciju.

– Nije sve do AI. Nije kao da se bilo šta pretvaramo. To je zapravo Džonov glas, Polov glas i bas koji svira, Džordž [Harison] na ritam gitari i ja na bubnjevima. Dve stvari koje su nove su Polov bas i ja na bubnjevima… Zaista sam radio na tome pre samo nekoliko meseci ovde. I to funkcioniše – rekao je Ringo dodajući:

– To je prelepa pesma. Znate, uprkos svom ludilu koje se dešava oko toga, to je i dalje prelepa stvar. I naša poslednja numera!

Prema intervjuu, „nova“ pesma je ona koju su Makartni, Star i Harison prvi pokušali da naprave ’90-ih koristeći delove pesama koje je pronašao Lenon. Što se tiče toga zašto su odlučili da ponovo pokrenu projekat 2023. godine, Star se našalio: „Ne znam. Pol mora da je imao spor dan.“

Ubrzo nakon što je objavio pesmu tokom svog nastupa na „Radiju 4“, Makartni je nastavio da uverava fanove da projekat nije u potpunosti napravljen pomoću veštačke inteligencije.

– Bilo je sjajno videti tako uzbudljiv odgovor na naš predstojeći projekat Bitlsa. Niko nije više uzbuđen od nas što ćemo nešto podeliti sa vama kasnije tokom godine. Bilo je konfuzije i spekulacija fanova o tome. Čini se da ima mnogo nagađanja. U ovoj fazi ne mogu reći previše, ali da bude jasno, ništa nije samo veštački ili sintetički stvoreno. Sve je to stvarno i svi radimo na tome. Očistili smo neke postojeće snimke – proces koji traje godinama. Nadamo se da ćete ga voleti koliko i mi. Više vesti u dogledno vreme – rekao je Pol Makartni.

Tema korišćenja veštačke inteligencije za kreiranje muzike je dobila zamah poslednjih meseci, a potom je podelila umetnike na tom putu. Bivši frontmen grupe Oasis, Liam Galager, s jedne strane je otvoreno pohvalio album Oasisa koji je generisala veštačka inteligencija jer zvuči „mega dobro“.

U međuvremenu, drugi ne podržavaju toliko ovaj koncept, a Nik Kejv ga je označio kao „groteskno ismevanje onoga šta je biti čovek“, a kasnije je izjavio da želi da platforme veštačke inteligencije kao što je ChatGPT „odjebu i ostave pisanje pesama na miru“.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati