Zabava

Direktno.rs [ Izvor: Telegraf.rs ]

29. 12. 2022. 06:56 1

Smak "ispustio" Evropu: Nestale pare i loša okolnost

1977.godina, za grupu Smak bila je od presudnog značaja. Nakon izuzetnog uspeha koji su postigli sa kompozicijama "Satelit" i "Šumadijski bluz", te godine realizuju svoj najbolji album "Crna dama", a njihova tadašnja izdavačka kuća PGP RTB, nesebično ulaže u njih.

Plaćeno je skupo snimanje u dvadesetčetvorokanalnom "Morgan" studiju u Londonu u kome su snimale i svetski poznate grupe kao što su Jethro Tull i Yes.

Producent je izvrsni Martin Levan. Ploča je po svim tadašnjim merilima zaista kvalitetna, omot koji je radio Dragan S. Stefanović je vrhunski i izuzetno luksuzan.

Grupa počinje da puni stranice štampe, ređaju se TV i radio emisije, intervjui... Potom kreću na svoju prvu, ozbiljnu jugoslovensku turneju.

Vrlo brzo su po popularnosti postali jedini takmaci u tom smislu tada neprikosnovenom Bijelom dugmetu. Nije dugo trebalo da postanu grupa broj jedan u čitavoj zemlji.

Na kraju 1977. u godišnjoj anketi uglednog "Džuboksa" vrlo visoko se kotiraju. "Crna dama" je album godine, omot te ploče takođe, Točak, Zoran i Kepa su najbolji instrumentalisti i Boris je visoko pozicioniran na toj listi, turneja koja je faktički još uvek trajala proglašena je za najbolju...

Koncerti su tekli odlično, reka obožavaoca je na sve strane čekala na autogram, fotografiju...

Mislili su da sanjaju, da se to događa nekom drugom.

Ipak, turneju su završili sa minusom od dvadeset miliona ondašnjih dinara, što je u to vreme iznosilo šezdeset hiljada maraka.

Ogroman novac za grupu Smak.

Kako je do toga došlo verovatno zna samo menadžer Vladimir Mihaljek Miha, koji je sve organizacijske konce držao u svojim rukama.

Razočaranje je bilo potpuno, osetili su da su jeftino prevareni.

A uložili su gotovo natčovečanski trud.

Bez obzira na sve uspehe, takva situacija se i te kako odrazila tokom priprema njihovog sledećeg LP-ija.

Pa iako su i za snimanje albuma "Stranice naseg vremena" imali obezbeđene fenomenalne uslove od strane njihove izdavačke kuće Bellaphon iz Frankfurta, sa kojom su u međuvremenu potpisali ugovor (snimali su u "Chipping Norton" studiju koji se nalazi dvadesetak kilometara od Oksforda), međuljudski odnosi u grupi više nisu bili isti.

Bolje reći, mnogo toga nije više bilo kao pre.

Album "Stranice našeg vremena" se pojavio u prodaji 1978. godine, ali ta ploča ne postiže uspeh koji je dosegla "Crna dama".

Na sve to nadovezala se i jedna nesrećna okolnost. Naime, na ploči "Stranice našeg vremena", gostovao je američki muzičar Dejvid Mos (svirao konge i razne druge udaraljke) pa je na njegov predlog taj album na inostranom tržištu objavljen pod nazivom "Dab In The Middle".

Po povratku u Ameriku, Dejvid tu svoju ideju zaštićuje, a potom i tuži izdavačku kuću Belafon koja gubi spor i isplaćuje mu odštetu, a odmah potom i raskida ugovor sa grupom Smak po kome su trebali u narednih pet godina u odličnim engleskim studijima da snime čak osam albuma.

I tako je jedna istinski velika šansa da Kragujevčani urade nešto u inostranstvu, zauvek propuštena.

A to se nije smelo dogoditi. Šteta.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Vrati mi papuču

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati