Društvo i ekonomija
10. 12. 2025. 15:05 0
Srpska "tucana" trijumfuje PARIZ "PLAČE" ZA NJOM
Začinska paprika ima dugu tradiciju u proizvodnji u bivšoj SFRJ i tu tradiciju sada je nastavila Srbija. Gotovo celokupna domaća proizvodnja začinske paprike je namenjena izvozu, više od 90 posto, a svega desetak procenata ekstra kvalitetne paprike završi na ovdašnjem tržištu.
- Začinska paprika u Srbiji (u centralnom i severnom delu AP Vojvodine) i u Mađarskoj oko Segedina i Kaloča je vrhunskog kvaliteta i služi za popravku neuporedivo lošijeg kvaliteta paprike iz Kine, Španije, juga Francuske, Argentine .... i zato se naša paprika izvozi i za popravku i standardizaciju kvaliteta paprike - izjavio je prof. dr Žarko Ilin sa novosadskog Poljoprivrednog fakulteta, i dodao da se kod nas paprika gaji i u Lakosnici kod Leskovca i prodaje domaćoj mesnoj industriji i za potrošnju u domaćinstvima.
Već nekoliko godina povrtari iz Bačkog Petrovca su lideri u proizvodnji začinske paprike u Srbiji. Ove sezone sa oko 230 hektara više od 80 poljoprivredinka imalo je više od 4.000 tona paprike za poznatog kupca - velike domaće industrijske prerađivače u Srbiji.
- Kvalitet domaće paprike na nivou je od minimum 180, češće na nivou do 250 pa čak i preko 300 asta, dok je paprika proizvedena u svetu znatno ispod 60 asta. Našu papriku odličnom čini sadržaj boje u astima ili gramima po kilogramu, prijatan ukus i miris, sadržaj specifičnih eteričnih ulja, visok sadržaj ulja u semenu što daje prijatnu aromu i miris. Kvalitet zemljišta, broj sunačanih dana u odnosu na broj oblačnih, velike razlika između noćnih i dnevnih temperatura direktno utiče na kvalitet boje i čini je različitom u odnosnu na ostatak sveta - naveo je prof. dr Ilin.
Komentari 0
ostavi komentar