Zabava

Direktno.rs

05. 08. 2022. 09:01 1

60 godina od smrti Merilin Monro: Služavka znala više?

Na današnji dan pre 60 godina umrla je čuvena glumica Merilin Monro, a o njoj ne prestaje da se priča. Ostala je upamćena kao simbol lepote i seksepila.

Poznato je da je glumica bila depresivna, te da je koristila sedative na recept, ipak, njena smrt šokirala je javnost i pokrenula niz teorija o smrti.

Naime, Merilin Monro, pronađena je mrtva u svom stanu, 5. avgusta 1962. godine. Kao uzrok smrti navodi se predoziranje barbituratom (hipnotici). Pored činjenice da je policija saopštila uzrok smrti, javnost nije poverovala u to. Počele su da kruže razne teorije, a jedna o njih jeste da iza svega stoje veliki moćnici, budući da se pričalo da je Merilin bila ljubavnica američkog predsednika Kenedija.

Šta se zapravo dešavalo pre njene smrti?

Prema rečima njoj bliskih ljudi, Merilin je bila puna života, te se radovala snimanjima filmova.

- Osećam da se Merilin radovala sutrašnjici - Rekla je njena kućna pomoćnica Junis Murej. U prilog tome ide i priča njenog prijatelja, fotografa Džordža Barisa, koji je posvedočio da mu je Merilin rekla: "Ovo su moji šampanjac dani".

Činjenica je da se Merilin dugo borila sa depresijom, koja se javila kao uzrok njenog tužnog života. Iza sebe je imala tri neuspešna braka, dok se tek 55 godina nakon njene smrti, saznalo da je bila trudna, ali da je imala spontani pobačaj.

- Život ju je gurnuo u ćošak i ona je pokušavala da se izvuče - rekao je fotograf Lorenis Šiler.

Noć smrti

Autor knjige "Monro" tvrdio je kako ju je njen prijatelj, glumac, Piter Loford koji je inače i zet predsednika Džona F. Kenedija, pozvao 4. avgusta, oko 19 časova i kako mu je delovala tromo i depresivno.

Njegova priča ne podudara se sa svedočenjem njene služavke, koja je ispričala da je Merilin u to vreme primila poziv od sina svog bivšeg muža, Džoa Dimađija Juniora, koji je za "Los Anđeles Tajms" rekao da je Merilin zvučala sasvim normalno, kao i uobičajeno. Nakon toga, Junis je kratko pričala sa Merilin, koja je kasnije otišla u svoju sobu. To je bio poslednji put da ju je videla živu.

Konstatovanje smrti

Junis je isprva rekla kako se zabrinula kada glumica nije odgovorila na njeno kucanje na vrata, te je pozvala njenog psihijatra Ralfa Grensona, koji je došao odmah nakon ponoći, dok tačno vreme Junisinog poziva nije utvrđeno.

Da bi ušao u sobu, Ralf je polomio prozor, dok je u sobi pronašao njeno beživotno telo. Merilin je u ruci držala telefonsku slušalicu. Ubrzo je pozvao doktora koji joj je prepisao pilulue, te je on konstatovao smrt.

Policija je pozvana tek u 4.25 časova, ujutru, dok su lekari tvrdili da im je bila potrebna dozvola od "20th Century Fox" studija, sa kojim je Merilin imala saradnju, snimajući film.

Dokazi i okolnosti smrti

Forenzičar Siril Veht, rekao je za magazin Pipl, da je rezultat autopsije pokazao, da je Merilin umrla od "akutnog trovanja barbituratima". Bočice sa pilulama nađene su pored njenog kreveta, dok se ona pre toga predrozirala četiri puta. Zaključak je bio da je zvezda izvršila samoubistvo.

Ono što je prvo bacilo sumnju na celu ovu priču jeste da su lekovi pronađeni, ali da nije pronađena čaša za vodu koja je bila potrebna da bi progutala veliku količinu lekova. Takođe, čudno je da ostatak pilula nije bio u njenom stomaku.

- Za broj pilula koji je progutala neki ostaci bi morali da ostanu u njenom stomaku, ali tu nije bilo tragova supstanci - rekao je Veht. Po njemu "postoje znaci da su te supstance u nju bile unete putem injekcije", ali injekcija nije pronađena, prenosi Pipl.

Testovi za obdukciju nikada nisu kompletirani, dok je lekar, koji je pregledao njeno telo, navodno uzeo uzorak iz njenog stomaka i dao ih toksikologu, da utvrdi koliko je pilula tačno popila, no ti testovi nikada nisu završeni.

Da li služavka zna nešto više?

Njena služavka je prvo iznela priču da je, oko ponoći, pozvala Merilinog psihijatra, da bi kasnije rekla kako je to bilo oko 3 ujutru. Preko 20 godina kasnije, biograf Entoni Samers, pričao je sa njom i zapazio trenutak kada je stavila svoju glavu u ruke i rekla: "O Bože, zašto ja ovo moram da zataškavam?".

- Šta da zataškavate, gospođo Murej?, upitao je on.

- Pa naravno, Bobi Kenedi je bio tu (4. avgusta) i naravno, postojala je afera sa Bobijem Kenedijem - odgovorila je.

Kakvu vezu je Merilin imala sa porodicom Kenedi?

Pričalo se da je Merilin bila u vezi sa predsednikom Džonom F. Kenedijem, kao i sa njegovim bratom, Robertom Bobijem Kenedijem. Supruga Dina Martina, Džin Martin, rekla je da je Merilin, naizmenično imala odnose sa Kenedijevima. Na dan njene smrti, pozvao ju je Bobi Kenedi, dok je ona pobesnela, rekavši da se oseća iskorišćeno.

Biograf Džejms Spada smatra da je "kroz ubistvo nešto zataškano".

- Kenedijevi nisu smeli da rizikuju da se ovo otkrije, jer bi to uništilo predsednika. Ali zataškavanje, koje je trebalo da spreči bilo koga da otkrije da je Merilin bila intimno vezana sa porodicom Kenedi, pogrešno je protumačeno kao zataškavanje toga da su je oni ubili - smatra on.

Loša istraga

Mnogi biografi su se složili, da su policijski inspektori i forenzičari "bili beznadežno traljavi", kako je rekao Samers.

- Jedna od problema celog slučaja je taj što je bilo mnogo suprotstavljenih priča - napisao je Spada.

- Niko ne zna istinu. Niko nikada neće saznati istinu - rekao je Majkl Selsman, poslednjih PR agent Merilin Monro i autor knjige "Sve je gordost".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Metalika moj dobar drugar

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati