Web portal Direktno.rs koristi kolačiće i Google analitiku u svrhu merenja i prikazivanja oglasa koji su prilagođeni vama. Kliknite na dugme Prihvatam kako biste pristali na ove postupke i zadržali korisničko iskustvo koje je prilagođeno vama. Saznaj više

Zabava

Direktno.rs

24. 06. 2022. 19:33 0

"Đura će ti oprostiti što te tukao": Replike koje obožavamo

Veoma često, gotovo neopaženo, u svakodnevnom govoru koristimo replike iz pojedinih fimova. Pored onih duhovitih opaski, ima i onih replika koje su smišljene ili provučene tako da se ne primete, a da odaju velike životne filozofije.

Često se pred čovekom, zahvaljujući samo jednoj rečenici u filmu, otvori čitav spektar tema, te ga taj film baci na razmišljanje, ili mu reši neke dileme. U filmu "Nož" lik Ilije Jugovića, kojeg tumači glumac Žarko Laušević, posle nekoliko godina kroči na prag kuće u kojoj je odrastao, gde ga čeka majka Rabija (Ljiljana Blagojević), te je upita zbog čega mu nije rekla za njegovo srpsko poreklo, ona mu odgovara.

- Ima na ovom belom dunjaluku stvari o kojima moraš večno da ćutiš, manje boli. Ali kad boli... baš boli - glasila je replika koju izgovara Ljiljana Blagojević.

U svakodnevnom govoru, ali i na internetu mogu pronaći citati iz filma "Nebeska udica", a jedan od najpoznatijih je onaj koji dolazi sa usana Nebojše Glogovca. Možda će ovaj bard sprskog glumišta ostati upamćen i urezan u sećanja ljudi, osim po velikim ulogama, i po ovoj rečenici.

- Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže... i pobediš - rekao je lik Kaje u filmu.

Film koji nije bio mejnstrim, ali koji je mamio i osmehe i suze gledaocima je "Motel Nana", u kojem uloge igraju Nikola Pejaković i Dragan Mićanović. Tu se našla jedna zanimljiva konstatacija Kolje Pejakovića.

- Nije čovek ko malo ne smeta.

Pored ozbiljnih i mudrih konstatacija, ima onih koje nas vesele, a koje najčešće dolaze iz filmova poput "Munje", "Mrtav ladan", "Lepa sela, lepo gore", "Mi nismo anđeli", "Kad porastem biću kengur"...

Setite se samo one autentično izgovorene - Ma, jok, voli te, samo se pravi - od strane Srđana Todorovića u filmu "Mi nismo anđeli".

Ili kada ste iznervirani pa karikirate - Ako ovo ode u gornji levi, ti ideš u gornji urgentni, jesi me čuo - citirajući Nebojšu Glogovca iz filma "Kad porastem biću kengur".

Možda i najčešća u govoru, kada želite nešto da izbegnete - Samo tetki lek da odnesem - Bora Todorović u filmu "Balkan ekspres".

One revolucionarne - Prođe mi mladost dok se vi napijete kafe - izgovara Sergej Trifunović u filmu "Bure baruta".

Nije da niste čuli iznerviranog oca kako supruzi izgovara - Sido, rodila si idiota - kratku duhovitu konstataciju je izgovorio legendarni Nikola Simić u filmu "Tesna koža".

I za kraj, samo još jedna u nizu - Oće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta - Danilo Stojković, koji u filmu "Balkanski špijun" izgovara i čuvenu - Đura će ti oprostiti što te je tukao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se


Čekajući novu Vladu

Zoran Živković [03.10.2022.]
Anketa

Poskupljenje čega vam je najteže palo?

Rezultati

Video dana

Uhvatio zalet