Zabava

Direktno.rs

24. 06. 2022. 19:33 0

"Đura će ti oprostiti što te tukao": Replike koje obožavamo

Veoma često, gotovo neopaženo, u svakodnevnom govoru koristimo replike iz pojedinih fimova. Pored onih duhovitih opaski, ima i onih replika koje su smišljene ili provučene tako da se ne primete, a da odaju velike životne filozofije.

Često se pred čovekom, zahvaljujući samo jednoj rečenici u filmu, otvori čitav spektar tema, te ga taj film baci na razmišljanje, ili mu reši neke dileme. U filmu "Nož" lik Ilije Jugovića, kojeg tumači glumac Žarko Laušević, posle nekoliko godina kroči na prag kuće u kojoj je odrastao, gde ga čeka majka Rabija (Ljiljana Blagojević), te je upita zbog čega mu nije rekla za njegovo srpsko poreklo, ona mu odgovara.

- Ima na ovom belom dunjaluku stvari o kojima moraš večno da ćutiš, manje boli. Ali kad boli... baš boli - glasila je replika koju izgovara Ljiljana Blagojević.

U svakodnevnom govoru, ali i na internetu mogu pronaći citati iz filma "Nebeska udica", a jedan od najpoznatijih je onaj koji dolazi sa usana Nebojše Glogovca. Možda će ovaj bard sprskog glumišta ostati upamćen i urezan u sećanja ljudi, osim po velikim ulogama, i po ovoj rečenici.

- Znaš ti kako se postaje pravi šampion? Tako što izađeš na teren kad je najteže... i pobediš - rekao je lik Kaje u filmu.

Film koji nije bio mejnstrim, ali koji je mamio i osmehe i suze gledaocima je "Motel Nana", u kojem uloge igraju Nikola Pejaković i Dragan Mićanović. Tu se našla jedna zanimljiva konstatacija Kolje Pejakovića.

- Nije čovek ko malo ne smeta.

Pored ozbiljnih i mudrih konstatacija, ima onih koje nas vesele, a koje najčešće dolaze iz filmova poput "Munje", "Mrtav ladan", "Lepa sela, lepo gore", "Mi nismo anđeli", "Kad porastem biću kengur"...

Setite se samo one autentično izgovorene - Ma, jok, voli te, samo se pravi - od strane Srđana Todorovića u filmu "Mi nismo anđeli".

Ili kada ste iznervirani pa karikirate - Ako ovo ode u gornji levi, ti ideš u gornji urgentni, jesi me čuo - citirajući Nebojšu Glogovca iz filma "Kad porastem biću kengur".

Možda i najčešća u govoru, kada želite nešto da izbegnete - Samo tetki lek da odnesem - Bora Todorović u filmu "Balkan ekspres".

One revolucionarne - Prođe mi mladost dok se vi napijete kafe - izgovara Sergej Trifunović u filmu "Bure baruta".

Nije da niste čuli iznerviranog oca kako supruzi izgovara - Sido, rodila si idiota - kratku duhovitu konstataciju je izgovorio legendarni Nikola Simić u filmu "Tesna koža".

I za kraj, samo još jedna u nizu - Oće centrala da pogreši jednom, ali ne sto puta - Danilo Stojković, koji u filmu "Balkanski špijun" izgovara i čuvenu - Đura će ti oprostiti što te je tukao.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati