Zabava

Direktno.rs [ Izvor: Dan.co.me ]

21. 06. 2022. 10:28 0

Stefanovski: Konstrakta me naterala da razmišljam

Virtuoz bez konkurencije na ovim prostorima, Vlatko Stefanovski sa svojim triom zatvorio je prvo veče Fort bluz rok festivala koji se održava na nikšićkom Bedemu. Festivali su najbolji, istakao je slavni Makedonac, ako su bluz festivali, a inače ta vrsta muzike je jedan od njegovih afiniteta, pa je 2008. godne snimio i jedan bluz album.

- Nikada me ne napušta ta želja za bluzom i rokenrolom. Bluz nije samo muzička forma, to je stanje duše i tela - kaže jedan od najznačajnijih gitarista Jugoistočne Evrope.

Prva inspiracija na bluz mu je engleski pevač i gitarista Džon Mejl, a onda i "Stonsi" koji su, kako pojašnjava bili pod velikim uticajem starih majstora bluza.

- Erik Klepton je jedan od zaslužnih boraca za bluz, a i ambasador te vrste muzike. Mnogo toga nam je otkrio i pokazao, a onda sam ja sve što me je zanimalo čeprkao.

Stefanovski je razmišljao o Konstrakti i njenoj numeri sa kojom je predstavljala Srbiju na ovogodišnjoj Evroviziji. Ona, ali i mnogo toga drugog navelo ga je da razmišlja o svom "fjužn" albumu.

- Možda bi trebalo tako nešto napraviti, nadovezati se na neke moje početke. Već imam ime za sledeći album, ali vam to ne mogu otkriti. To ime povući će i materijal. Tačno znam šta treba raditi, šta je sledeći muzički izazov i avantura.

Protekle dve godine pandemije korona virusa iskoristio je da stvara, a zbunjenost svime što se dešava ga je terala na autorstvo i dala mu kreativnost, ali i pokušaj da nađe smisao svemu.

- Upravo u tome je čar kreativnosti, da tražiš smisao, izvlačiš postojeće iz nepostojećeg. Živimo u prilično konfuznom vremenu, pod jednom smo medijskom agresijom. Ne znate više ko šta priča, objavljuje, a onda niti u šta verovati. U celom tom galimatijasu pokušavam da nađem neki smisao. U svojoj gitari tražim odgovore na sva ta pitanja.

Kada bi se mogao vratiti nekoliko decenija unazad, a zbog svega što se danas dešava, zamolio bi "mladog Vlatka" da mu da neki savet.

- Tada sam bio neustrašiv, drzak, prepotentan, nisam bio agresivan, ali jesam veoma ambiciozan. Nije bilo rampe za ono što sam hteo da uradim, sve prepreke sam preskakao, tako sam se osećao i tako sam i radio. Sad sam već veoma oprezan, sto puta merim svaku reč i svaki ton - ispričao je Stefanovski.

Kako je kazao, u vreme odmora sluša radio, ali je razočaran jer je sve manje dobrih zvukova koji se tu mogu čuti, pa se "okreće" starijoj muzici, poput "Led Cepelina" zbog kojih žali što je propustio da ih sluša uživo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

U čemu je problem?

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati