Slobodno vreme
16. 10. 2025. 11:44 0
Reč stručnjaka: Kada je vreme za doručak, a kada za jutarnju kafu?
Jutarnja kafa - omiljeni ritual mnogih, ali lekari baš zbog tog rituala grde pacijente. Dobro je poznato da kafa nije najzdraviji jutarnji "obrok", ali mnogi ne znaju da takođe nije najzdravije doručkovati čim se oči otvore.
Organizam je najmoćniji u ranim jutarnjim satima, odnosno od pet, pa sve do sedam ujutru. Mnogi ne znaju da nam baš u tom periodu rade creva, odnosno debelo crevo. Preporučuje se da se odmah popije voda, čak tri decilitara i da se ode u laganu šetnju. Naravno, za mnoge ovo nije moguće zbog obaveza, ali valjalo bi prošetati makar kilometar do posla.
Baš zato što mnogi ne znaju da debelo crevo najviše radi ujutru, popiju kafu – da se dodatno razbude. Međutim, kafa deluje kao diuretik i izbacuje vodu iz organizma – baš u vreme kad je ona debelom crevu najpotrebnija.
Već nekoliko sati kasnije, od sedam do devet časova, vreme je prvo za doručak, potom za kafu. Doručak bi trebao (idealno) da sadrži voće, proteine, zdrave masti i ugljene hidrate sa niskim glikemijskim indeksom. Tek nakon unošenja hrane može se popiti kafa.
Ispijanje kafe na prazan stomak može da izazove više štete nego koristi. Posebno pričamo o odnosu nivoa kortizola, hormona stresa. Telo proizvodi kortizol kako bi nam pomoglo da se razbudimo i nosimo sa stresom. Njegov nivo je najviši ujutru, između sedam i osam sati.
Kada se popije kafa na prazan stomak dodatno se podiže nivo koritzola i remeti se prirodni ritam. Takođe, kafa na prazan stomak utiče na probavni sistem. Može da izazove gorušicu, iritaciju creva ili čak gastritis. Možda je najopasnije što može da utiče na nivo šećera u krvi, odnosno da ga povisi, te će telo osloboditi glukozu.
Stručnjaci su takođe skrenuli pažnju da doza od tri do četiri kratka espresa prijaju srcu, pri čemu je kafa dobra jedino ukoliko je skraćeni espreso, dok produženi bi valjalo izbegavati. Sa druge strane, dosta studija je pokazalo da kafa pozitivno utiče i smanjuje rizik od dijabetesa tip dva.
Proučavanja pokazuju da je ispijanje četiri šolje kafe dnevno, oko dva decilitra, povezano sa smanjenjem od 30 odsto u riziku razvoja dijabetesa.
Iako je lični izbor da odlučite kako i kada želite da probate tu prvu šoljicu u danu, stručnjak preporučuje malu užinu uz kafu, čak i ako niste sasvim spremni za doručak. Ovo pomaže kiselini u želucu koju proizvodi kafa.
Ako težite optimalnom zdravlju kroz rutinu ispijanja kafe, crna kafa je poželjna, dok su mlečni proizvodi ili alternative mlečnim proizvodima sa niskim sadržajem masti takođe u redu. Kada su u pitanju zaslađivači, med ili javorov sirup imaju više koristi od šećera od šećerne trske jer je dobro poznato protivupalno sredstvo u telu.
Međutim, sve ove opcije će izazvati skok nivoa glukoze u krvi, tako da pažjivo sa kafom ujutru.
Komentari 0
ostavi komentar