Slobodno vreme

Direktno.rs

21. 09. 2025. 17:59 0

Malo ko ZNA RAZLIKU između ajvara, pinđura i ljutenice - evo u čemu je caka

Krajem leta i u jesen, police marketa i pijace prepune su teglica sa poznatim domaćim specijalitetima od paprika. Najčešće nailazimo na tri imena – ajvar, pinđur i ljutenica.

Iako ih mnogi svrstavaju u isti „koš“, zapravo se razlikuju po sastavu, načinu pripreme i samom ukusu.

Ajvar – nekrunisani kralj zimnice

Ajvar je najpoznatiji i najrasprostranjeniji. Ne nosi bez razloga nadimak „balkanski kavijar“. Osnovu čine crvene mesnate paprike (šilja ili babura), dok se u ponekoj varijanti dodaje i malo patlidžana. Paprike se peku, gule i dugo krčkaju sa uljem dok se ne dobije gusta, relativno glatka smesa.

Ukus mu je bogat, pun i blago sladak, a dimljena nota mu daje posebnu dubinu. Iako može biti ljut ili blag, ajvar nikada ne sadrži paradajz – što ga jasno razlikuje od pinđura i ljutenice.

Pinđur – lagan i osvežavajući

Za razliku od ajvara, pinđur obavezno uključuje paradajz. Uz pečene paprike često ide i beli luk, a ponegde i patlidžan. Tekstura mu je mekša, ređa i neretko sadrži sitne komadiće povrća. Upravo paradajz daje pinđuru svežiji i blago kiselkast ukus. Popularan je u Makedoniji, Srbiji i Bugarskoj, ali poslednjih godina sve češće ga viđamo i širom regiona.

Ljutenica – pikantno zadovoljstvo

Ljutenica je, kao što joj ime kaže, najljuća od svih. Osim paprika i paradajza, često sadrži ljute papričice, beli luk, šargarepu, pa čak i začinsko bilje poput peršuna ili celera. Može se pripremati u glatkoj formi, ali i u „seckanoj“ varijanti sa vidljivim komadićima povrća. Njen snažan, pikantan ukus čini je savršenim dodatkom jelima.

Kako napraviti pravi izbor?

– Ako želite kremasti i blag namaz – ajvar je pravi izbor.
– Ako volite osvežavajući ukus sa dozom paradajza – probajte pinđur.
– Ako ste ljubitelj ljutog i intenzivnog – ljutenica će vas osvojiti.

Bilo da volite blaže ili pikantnije ukuse, ova tri specijaliteta deo su balkanske tradicije i teško je zamisliti trpezu bez njih, posebno u sezoni paprika.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Španska kragna - srpska verzija

Zoran Živković [17.09.2025.]




Video dana

Najbrža čivava na svetu

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na klupi Srbije?

Rezultati