Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

21. 10. 2024. 10:43 0

Postoji samo jedan razlog zašto Rockstar kasni sa izlaskom GTA 6 verzije za PC

Rockstar strategija sa namernim odlaganjem PC verzija: profit ili rizik za budućnost?

Još 2020. godine, strateški direktor PC Gamer-a, izjavio je da je PC pobedio u ratu sa gejming konzolama, a ta procena je danas još tačnija. PC platforma je zadržala sve svoje tradicionalne vrednosti - prilagodljivost, modovanje i praktično beskonačnu kompatibilnost, dok je u poslednje vreme privukla mnoge igre koje su ranije bile ekskluzivne za gejming konzole.

Microsoft se praktično predao pre početka aktuelne generacije konzola, a iako Nintendo uporno insistira na suprotnom, njihove igre i dalje možete legalno emulirati na PC-u. Sony i dalje gura svoje PSN zahteve i ekskluzivnost od šest meseci do godinu dana za hit naslove, što ima smisla - možda nam se to ne sviđa, ali se uklapa u Sonijevu strategiju oslanjanja na svoju hardversku budućnost.

Međutim, postoji jedan veliki trn u pogledu konzolne ekskluzivnosti, a to je Rockstar. Njihovo kašnjenje sa PC verzijama svojih igara jednostavno nema apsolutno nikakvog smisla kao što to ima kod Sonija ili Nintenda.

Zašto se toliko dugo čeka na Rockstar igre na PC-u?

- Grand Theft Auto 3: 7 meseci između konzolne i PC verzije
- Vice City: 7 meseci
- San Andreas: 8 meseci
- Bully: 2 godine
- GTA 4: 7 meseci
- Red Dead Redemption: 14 godina, 5 meseci
- GTA 5: 1 godina i 6 meseci
- RDR2: 1 godina

Za kompaniju veličine Rockstara teško je poverovati da je portovanje na PC platformu iole ozbiljniji tehnički izazov. Pre bi se reklo da Rockstar dodatno zarađuje na drugom talasu prihoda od PC verzija svojih igara, što uključuje igrače koji preferiraju PC i koji će čak igru kupiti dva puta.

Ovakav pristup jeste lukav način za maksimalnu zaradu i dodatni profit, ali u isto vreme može odbiti PC gejmere, ogromno tržište koje ne bi trebalo ni slučajno zanemariti. Industrija video igara je sklona kratkoročnim pobedama, pa je verovatno da je plan za GTA 6 na PC-u već zacrtan, analizira PC Gamer.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Repriza

Zoran Živković [21.10.2024.]




Video dana

Volim zvuk motora

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati