Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

14. 10. 2024. 10:32 2

Ovo menja istoriju: Otkriveno ko je zaista bio Kolumbo

Nova studija španskih naučnika dovela je do otkrića koje bi moglo da promeni istoriju: Kristofer Kolumbo možda nije bio Italijan, već Španac i Jevrejin.

Ovo otkriće potencijalno menja razumevanje porekla jednog od najpoznatijih istraživača u istoriji. Ako je Kolumbo bio Jevrejin, to bi značilo da je možda morao da sakrije svoj identitet ili da pređe u katoličku veru kako bi izbegao progone.

Kolumbo je bio istraživač čije je putovanje preko Atlantika 1492. godine promenilo tok svetske istorije, dovodeći do otkrivanja Amerike, što je kasnije rezultiralo osvajanjem i naseljavanjem, ali i smrću miliona domorodaca od bolesti i ratova.

Naučnici su analizirali DNK uzorke iz grobnice, kao i kosti Kolumbovog sina Hernanda i brata Dijega. Studija je trajala više od dve decenije, a započeta je 2003. godine.

Profesor Lorente, koji je vodio istraživanje, izjavio je da su rezultati studije "gotovo apsolutno pouzdani". Ovi nalazi su predstavljeni u dokumentarnom programu "Columbus DNA: His True Origin", emitovanom na španskoj nacionalnoj televiziji RTVE, u sklopu obeležavanja Nacionalnog dana Španije.

Tradicionalno se verovalo da je Kolumbo rođen u Đenovi 1451. godine, u porodici proizvođača vune. Međutim, postojalo je oko 25 različitih teorija o njegovom mestu rođenja, uključujući Poljsku, Veliku Britaniju, Grčku, Portugal, Mađarsku i Skandinaviju.

 Ako se potvrdi da je Kolumbo bio Španac i Jevrejin, to bi moglo da utiče na nacionalne narative i ponos mnogih zemalja koje su ga istorijski smatrale svojim. Takođe, ovo baca novo svetlo na istoriju Španije i njen odnos prema Jevrejima i drugim manjinama u to vreme, piše britanski BBC.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Korektura

Zoran Živković [11.10.2024.]




Video dana

Mučki napad sa leđa

Anketa

Da li vam je teško da dođete do nove autobuske stanice?

Rezultati