Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

01. 10. 2024. 07:00 0

Kako naučiti dete da spava bez prekida: Razlozi zašto se budi noću

Jedan od najvećih izazova novih roditelja je ozbiljan nedostatak sna. Zbog toga, otkrivanje uzroka buđenja kod beba ključno je za dobar san.

Prema jednoj studiji iz 2019. godine, roditelji ne spavaju bez prekida čak šest godina nakon rođenja deteta. Verovatno se u prvih nekoliko godina bebinog života ne sećaju kako je to spavati celu noć bez proveravanja deteta.

Iako se u ovom trenutku možda čini nemogućim otkriti kako utišati te strašne noćne jauke, ključ za njihovo okončanje jeste shvatiti zašto se uopšte događaju.

Bebi je prevruće ili prehladno

Beba je prilično osetljiva na svoju okolinu, pa namestite termostat na temperaturu pogodnu za spavanje. Za bebu to je otprilike 20 stepeni. Pedijatrijska specijalistkinja Rebeka Kempton navodi da pazite da ih ne pregrejete sa previše slojeva. Bebi ne treba više od pidžame i povoja ili vreće za spavanje.

Bebi je neugodno

Preuska pidžama, pramen kose omotan oko prsta, pelena koja propušta samo su neke od raznih stvari koje mogu izazvati nelagodu kod beba tokom noći. Pre spavanja proverite da li kod bebe ima mogućih smetnji.

Previše svetla

Uložite u zavese ili roletne za zamračivanje jer smanjenje izloženosti svetlu pomaže mozgu da oslobodi melatonin i održava bebin unutarašnji sat u ritmu. Bebe su premlade da bi se plašile mraka, pa im zapravo ne treba noćno svetlo. Naravno, možda će vam zatrebati da se ne spotaknete dok ste u dečjoj sobi.

Glad

Novorođenčad treba hraniti 24 sata dnevno, a zatim postepeno proređivati obroke tokom dana. Ipak, nekim bebama će biti teže da prekinu naviku noćnog hranjenja. Bebe stare samo četiri meseca mogu izdržati celu noć bez hranjenja.

Bebi je potrebna uteha

Prvih nekoliko meseci života beba se oslanja na vas da je utešite i nagovorite da zaspi kad god se probudi. Na kraju, cilj je naučiti bebu da se sama umiri kako bi mogla sama ponovo da zaspi. Da biste to učinili, razmislite o treningu spavanja za bebe. Postoje različite metode koje možete izabrati, ali zajednički cilj je naterati bebu da spava celu noć bez vaše pomoći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Pazi, vruće!

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati