Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

30. 08. 2024. 07:06 2

Zašto i dalje moramo da koristimo "airplane mode" tokom leta avionom?

Ne samo da postoji tehnički aspekt u vezi korišćenja Airplane moda na mobilnom telefonu tokom leta, već je i jedan od onih stvari koje deluju kao relikt prošlosti. Uz to, nema jednostavnog i preciznog odgovora.

Ako tražite brz odgovor, evo ga: postoje dva razloga zbog kojih kapetan ili posada aviona traže od nas da uključimo Airplane režim rada mobilnog telefona u avionu. Prvi je mogućnost elektronskog ometanja aviona tj njegovih elektronskih uređaja, a drugi je da nas nateraju da obratimo pažnju tokom poletanja i sletanja.

Brzi podsetnik šta znači Airplane režim rada u avionu: to je podešavanje na vašem telefonu koje isključuje kompletnu radio komunikaciju u oba smera. Obično možete ponovo omogućiti Wi-Fi ili Bluetooth nakon što ga aktivirate, ali aktiviranje Airplane režima će isključiti sve dolazne i odlazne signale vašeg telefona. Ovaj režim postoji kao brz način da sve isključite odjednom, kao što se zahteva dok ste u avionu.

Sada, malo više o tome zašto to i dalje moramo raditi. Niko ne kaže da će vaš telefon izazvati problem sa elektronikom u avionu, ali postoji šansa. Iako FAA nema podatke koji pokazuju da je upotreba mobilnog telefona izazvala problem, ipak mogućnost postoji.

Airplane mod – relikt prošlosti ili realna potreba
Postoji šansa da se to dogodi sa dve specifične stvari: slušalicama koje piloti koriste za komunikaciju i visinomerom aviona. Opet, nije verovatno da će doći do problema i nema podataka koji pokazuju da je ikada bio problem, ali radiofrekvencije i talasna dužina nekih signala se preklapaju na ova dva sistema.

Ako se sećate vremena kada smo imali bežične telefone za fiksnu liniju, možda se sećate da su mogli ometati televizijske emisije ili čak da ste čuli vozače kamiona kako razgovaraju preko C.B. radija. To je zato što su korišćene frekvencije vrlo bliske jedna drugoj, a jedan signal može biti dovoljno jak da se preklopi preko drugog. Smešno je čuti kako telefon tera televizor da pucketa i pišti. Nije smešno ako pokušaj da pozovete prijatelja ometa pilota dok razgovara sa kopilotom ili stjuardesom.

Ometanje visinomera aviona je još jedan potencijalni problem koji je već izazvao probleme — ne za avione, već za mobilne operatere.

Bez previše tehničkih detalja, objašnjenje je u tome što “C band” spektar talasnih dužina u rasponu od 3,7 do 3,98 GHz je prodat telefonskim operaterima za korišćenje sa 5G mrežama. Visinometri aviona rade u rasponu od 4,2 do 4,4 GHz. Mobilni operateri kao naprimer: AT&T i Verizon su morali da zaustave planove za uvođenje dela svoje 5G mreže u blizini aerodroma jer su ovi signali dovoljno bliski da se međusobno preklapaju i ometaju. Avion mora znati koliko je visoko iznad tla, a neki 5G tornjevi mogli bi izazvati smetnje.

Ako letite dovoljno nisko da vaš telefon pokuša da se poveže koristeći ove frekvencije, postoji šansa da bi to moglo izazvati smetnje.

Sve ovo se svodi na teoriju da bi moglo da se desi, a ne da će se sigurno desiti. Kada je limenka puna ljudi u vazduhu, sve što ima mogućnost da izazove pad aviona je veliki problem. Pilot i avio-kompanije neće rizikovati i reći će vam da isključite telefon. Ako ne poslušate, možda će biti posledica. Zvuči glupo, ali tako je kako je.

Još jedna stvar — isključivanje telefona znači da ne pokušavate da šaljete poruke prijatelju ili šefu dok je avion na pisti. Avionsko osoblje želi da obratite dodatnu pažnju tokom poletanja i sletanja, pa je isključivanje telefona pravi način da se to osigura.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati