Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

23. 08. 2024. 07:08 0

"Zlatni sati" kad hakeri napadaju

Većina napada hakera sada se dešava između 1 i 5 sati ujutru, verovatno zbog toga da se timovi za sajber bezbednost uhvate nespremni.

Ovo je podatak iz izveštaja kompanije Malwarebytes za 2024. godinu o hakerima zasnovan je na obaveštajnim podacima o pretnjama koje je prikupila kompanija i njena jedinica za otkrivanje i reagovanje ThreatDown tokom angažovanja u reagovanju na incidente, kao i na sajtovima na kojima cure podaci ukradeni prilikom napada.

Većina incidenata kojima su se bavili stručnjaci za uklanjanje malvera ThreatDowna tokom prošle godine dogodila se u ranim jutarnjim satima.

Razlog za pokretanje napada noću i vikendom je jednostavan - pokušaj da se napad izvede u trenutku kad je manji broj onih koji se u organizacijama bave otkrivanjem i odgovorom na incidente.

Malwarebytes tvrdi da je sada potrebno manje vremena nego ikada ranije da se završi ceo lanac napada hakera - od početnog pristupa do šifrovanja. Dok su nekada bile potrebne nedelje da se prođe kroz sve ove korake, sada su to sati, tvrdi se u izveštaju.

Na prvom i drugom mestu po broju žrtava hakera u protekloj godini su SAD (63%) i Velika Britanija (67%) koje su zabeležile dvocifren godišnji porast obima napada.

Udeo napada koje su izvele bande koje nisu među prvih 15 takođe je porastao sa 25% na 31%, što govori da ransomware postaje sve dostupniji sve većem broju sajber kriminalaca, navodi se u izveštaju.

Usluge i proizvodnja su dva sektora koja su najčešće bila na meti u protekloj godini, pri čemu je ovaj drugi zabeležio ogroman porast broja napada od 71% u odnosu na prethodnu godinu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati