Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

22. 08. 2024. 15:53 0

Android telefoni uskoro dobijaju AI funkciju protiv krađe koja može zaštititi vaše lične informacije

U maju ove godine, Google je najavio novu alatku za zaključavanje protiv krađe pod nazivom Theft Detection Lock za Android telefone. Očekuje se da će ovaj alat biti predstavljen sa izlaskom Android 15 OS-a, a funkcija bi trebala da prepozna kretanje uređaja – kao što je kada neko ukrade telefon i zatim počne da beži, vozi bicikl ili automobil i odmah zaključava ekran, kako je Google objasnio.

Kako funkcioniše ova funkcija? Google objašnjava da AI koristi žiroskop i akcelerometar vašeg telefona kako bi prepoznao „uobičajene pokrete povezane s krađom“. Koje su to tačno kretnje nije detaljno objašnjeno, ali verovatno se radi o brzom trzaju ili pokretu praćenom naglim ubrzanjem. Ukoliko ovaj alat prepozna te pokrete, odmah zaključava ekran vašeg telefona.

Funkcija za zaključavanje protiv krađe konačno je počela da se implementira.
Za sada, Rahman kaže da se alatka testira kod ograničenog broja korisnika u Brazilu, koji su se prijavili za Google beta program. Kada funkcija bude u potpunosti dostupna, verovatno će prvo biti dostupna na novijim modelima Google telefona, ali će na kraju biti dostupna na svim uređajima sa Android 10 verzijom ili novijom, što praktično znači na bilo kom modernom Android telefonu.

Google je ugradio alatku za prepoznavanje krađe uz nekoliko drugih bezbednosnih dodataka koje je najavio ranije ove godine, a kako bi zaštitio vaše podatke „pre, tokom i nakon krađe“, uključujući:

- Otežavanje vraćanja telefona na fabričke postavke i prijavu pod novim nalogom
- Privatne prostore za skrivanje osetljivih aplikacija
- Mogućnost označavanja telefona kao izgubljenog u funkciji „Find My Device“ radi lakšeg praćenja
- Automatsko zaključavanje nakon prekomernog broja neuspešnih pokušaja autentifikacije
- Mogućnost zaključavanja telefona ako je van mreže
- Daljinsko zaključavanje, koje vam omogućava da zaključate ekran telefona koristeći samo vaš broj i brzi sigurnosni poziv

Google će nove alatke učiniti dostupnim putem ažuriranja Google Play usluga, kasnije ove godine. Neke funkcije biće dostupne isključivo u Android 15 verziji OS-a

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati