Slobodno vreme

Direktno.rs

19. 08. 2024. 13:01 3

Roboti će nam učiti decu: Veštačka inteligencija preuzima učionice

Svet se menja brzinom svetlosti, a obrazovanje nije izuzetak. U središtu ove transformacije nalazi se veštačka inteligencija (AI), koja obećava da će redefinisati način na koji učimo i stičemo znanje. Jedna od najambicioznijih ideja je zamena tradicionalnih učitelja AI-powered learning alatima.

Ovaj koncept, iako kontroverzan, predstavlja logičan sledeći korak u evoluciji obrazovanja. Zamislite svet u kojem svaki učenik ima pristup personalizovanom učitelju 24/7, sposobnom da prilagodi tempo učenja, stimulaciju i sadržaj prema individualnim potrebama. Novi pristup personalizovanoj kompjuterskoj nastavi mogao bi da pomogne u ublažavanju uticaja nedostatka nastavnika, nedovoljnog osoblja u školama i obimnog a neinspirativnog gradiva, problema koji su se pogoršali od pandemije.

Ažuriranja nastavnog plana i programa u školama i drugi softver za programirano učenje su retki. Učenici koriste udžbenike štampane pre 10 godina uz zastarele nastavne metode. Izazov je posvetiti se kada ima više učenika, a neki nastavnici imaju i preko 300 učenika ukupno po odeljenjima. Tehnologija veštačke inteligencije stvara personalizovano podučavanje zasnovano na interakciji učesnika i uvidima u podatke dobijene od njih. Slično je virtuelnom podučavanju jedan na jedan, podržano ogromnim znanjem AI i informacijama koje su prikupili stručnjaci.

Specijalna nastavna sredstva će obezbediti bezbednu upotrebu veštačke inteligencije u obrazovanju i omogućiće nastavnicima da poboljšaju svoju efikasnost. Ovakva vrsta AI platforme može poslužiti kao dragocen pomoćnik nastavnicima i edukatorima, pružajući podršku i poboljšavajući iskustvo učenja. Trebalo bi samo da bude pravilno filtriran kako bi se osigurala tačnost činjenica i usklađenost sa odobrenim nastavnim planom i programom.

Novi AI-powered learning alati neće samo prenositi informacije, već će postati pravi mentori. Oni će analizirati učenikovu interakciju sa materijalom, identifikovati slabe tačke i kreirati specifične zadatke za njihovo prevazilaženje. Ovi alati će moći da predvide poteškoće koje bi učenik mogao imati i proaktivno pruže podršku. Da bi učenje bilo još efikasnije i zanimljivije, AI će biti integrisan sa tehnologijom virtuelne realnosti (VR). Učenici će moći da “učestvuju” u istorijskim događajima, da eksperimentišu u virtuelnom laboratoriju ili da putuju svetom bez napuštanja učionice.

Jedna od najvećih kritika zamene učitelja AI-jem je nedostatak ljudske interakcije i empatije. Međutim, napredak u oblasti obrade prirodnog jezika (NLP) omogućava AI sistemima da prepoznaju i odgovore na emocije učenika. Takođe, razvoj emocionalne inteligencije kod AI je u toku, što bi omogućilo sistemima da pruže emocionalnu podršku učenicima. Iako je potencijal AI-powered learning alata ogroman, važno je razmotriti i etičke implikacije. Pitanja privatnosti podataka, pristrasnost u algoritmima i uticaj na socijalne veštine učenika su samo neki od izazova koji se moraju rešiti.

Budućnost obrazovanja je neizvesna, ali jedno je sigurno: AI će imati ključnu ulogu u oblikovanju načina na koji učimo. Da li će AI u potpunosti zameniti učitelje ili će postati njihov moćan saveznik, vreme će pokazati.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Revizionista

Zoran Živković [18.09.2024.]




Video dana

Proka pronalazač

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati