Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

17. 08. 2024. 17:04 0

Uređaji su preopteretili Wi-Fi mrežu? Evo kako to da popravite

Kontrolišite i pratite uređaje povezane na vašu internet bežičnu mrežu kako biste poboljšali Wi-Fi performanse.

Većina stanova je opremljena mnogobrojnim pametnim kućnim uređajima. Od pametnih svetala do najboljih sigurnosnih kamera, desetine uređaja su povezane na Wi-Fi ruter u svakom trenutku. Zbog toga je moguće da se jave problemi sa povezivanjem novih uređaja na postojeću Wi-Fi mrežu. U međuvremenu, internet performanse postojećeg sistema, na uređajima poput pametnih televizora, računara i ostalih gedžeta mogu postati nestabilne.

Nakon što resetujete Wi-Fi ruter, proverite šta je sve povezano na njega i iznenadićete se kada shvatite da se vaši pametni kućni uređaji i gedžeti, bukvalno međusobno bore za podatke. Vreme je da preduzmete korake kako bi rešili ovaj problem.

Dijagnoza preopterećene Wi-Fi mreže

Jedan od prvih simptoma preopterećene mreže je spor internet. Ovo se najčešće manifestuje kao učestalo baferovanje prilikom strimovanja ili primetno kašnjenje u onlajn video igrama. Prezauzeta Wi-Fi mreža prisiljava uređaje da se takmiče za propusni opseg, što uzrokuje smetnje.

Najjasniji znak da ste imali problem sa mrežom je učestalo isključivanje uređaja sa Wi-Fi mreže. Primetićete prekide na svojoj sigurnosnoj kameri i Google pametnom TV-u koje svakodnevno koristite. Ukoliko nemate aplikaciju za svoj ruter, možete ukucati njegovu IP adresu u bilo koji veb pregledač. Ovo će otvoriti veb portal za upravljanje gde možete pratiti aktivnost svih trenutno povezanih uređaja. Ovde možete videti koji uređaji troše najviše propusnog opsega kako biste napravili QoS prilagođavanja i dali prioritet podacima prema potrebi.

Šta uzrokuje preopterećenje mreže

Vaša bežična mreža postaje preopterećena kada je previše uređaja povezano na jednu pristupnu tačku. Pametne kuće sastoje se od desetina uređaja povezanih na internet koji stalno koriste internet dok prenose informacije i čekaju na komande.

Ovo može biti jednostavno kao pametna svetla koja čekaju na komande ili kao sigurnosne kamere koje su gladne mreže. Dodajte ovom konstantno velikom saobraćaju podataka, aktivnosti kao što su cloud gejming, strimovanje 4K videa i preuzimanje velikih medija datoteka, pa će čak i najbolji ruteri pokleknuti pred ovim izazovom.

Kako popraviti preopterećenu Wi-Fi mrežu

Ako ne želite da trošite novac, možete napraviti nekoliko brzih promena kako biste poboljšali brzinu interneta i kvalitet konekcije.

Na primer, koristite Ethernet kabl za povezivanje uređaja koji podržavaju žičanu mrežnu konekciju, kao što su gejming sistemi, računari i uređaji za strimovanje. Ovaj potez će drastično smanjiti opterećenje i osloboditi prostor za bežični saobraćaj.

Takođe, možete kreirati zasebnu mrežu namenjenu samo pametnim kućnim uređajima kako biste razdvojili saobraćaj na jedan kanal. Na primer možete koristiti 2.4 GHz opseg u ovu svrhu, dok 5 GHz koristite za poslove brzog prebacivanja velike količine podataka poput strimovanja videa, gejminga i pretraživanja interneta.

Realno, preporučuje se nabavka MESH Wi-Fi sistema jer on može dodati više rutera i pristupnih mesta u vašem domu. Ovo proširuje domet vaše mreže i broj uređaja koje može podržati, jer se opterećenje deli između pojedinačnih rutera. Vaš stan, kuća i dvorište će biti pokriveni kvalitetnim i jakim signalom dok ujedno eliminišete mogućnost bilo kakvih mrtvih zona.

Preporučuje se Wi-Fi 6 MESH sistem, jer je ovaj standard napravljen da sam po sebi efikasno upravlja velikim brojem uređaja koji se povezuju i koriste internet.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati