Slobodno vreme

Direktno.rs

13. 08. 2024. 07:04 1

Neverovatno otkriće u Sibiru! Rudari nisu mogli da veruju šta su pronašli (FOTO)

Rudari su nedavno u Sibiru iskopali mumificirani leš runastog nosoroga koji je imao netaknuti rog i ostatke mekog tkiva.

Rudari u Republici Sakha su na njega naišli dok su iskopavali mesto na kojem će biti novi kamenolom. Fotografije posmrtnih ostataka, pronađenih u okrugu Oymyakon, pojavile su se na Telegramu 2. avgusta piše portal livescience.com.

Nakon otkrića, istraživači sa Severoistočnog saveznog univerziteta (NEFU) u Jakutsku posetili su mesto pronalaska i iskopali nosorogov rog.

Ostali delovi životinje će u potpunosti biti iskopani narednih meseci stoji u saopštenju NEFU-a.

 - Ovo je zaista jedinstveno otkriće koje će nam omogućiti dublje proučavanje istorije ove regije, njene drevne faune, klime i geoloških uslova -  rekao je Anatolij Nikolaev, rektor NEFU-a.

Naime, permafrost, odnosno trajno smrznuto tlo, pruža idealne uslove za očuvanje drevnih stvorenja. Hladni uslovi mumificiraju posmrtne ostatke, dehidrirajući meka tkiva i zaključavajući ih u svojevrsnu smrznutu vremensku kapsulu.

Otkriće mekog tkiva je, uprkos tome, vrlo retko i naučnicima omogućuje daleko bolji uvid u život same pronađene životinje i okolinu u kojem je ona boravila za razliku kada se pronađe samo kostur. Takođe to pruža bolju priliku za izdvajanje drevne DNK iz ostataka.

Maksim Čeprasov, viši istraživač i voditelj laboratorije Muzeja mamuta NEFU, rekao je da je ovo tek peti put u istoriji da su naučnici pronašli Runastog nosoroga s netaknutim mekim tkivom.

 - Do danas u zbirci Muzeja mamuta nije bilo ovako retkog nalaza, a u bližoj istoriji muzeja NEFU je ovo prvo otkriće ovakve prirode -  rekao je.

Runasti nosorozi su živeli za vreme epohe koja se naziva pleistocen, a trajala je pre odprilike 2,6 pa sve do 12 miliona godina.

Prvi put su se pojavili pre otprilike 300 hiljada godina i to širom severne Evroazije. Kako je ledeno doba postepeno završavalo tako se smanjivao i broj jedinki ovih posebnih životinja sve dok nisu izumrle pre skoro 10 hiljada godina kao rezultat klimatskih promena i ljudskog delovanja.

Istraživači planiraju da, pre nego iskopaju ostatak nosoroga, prvo dobro prouče rog. Otkriće runastog nosoroga jedan je od nekoliko projekata na NEFU-u kojima je cilj da upoznaju drevnu faunu Sibira, a istraživači su u junu sproveli obdukciju mumificiranog vuka starog oko 44 hiljade godina koji je takođe pronađen u Republici Sakha.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Bodyguard

Zoran Živković [13.09.2024.]




Video dana

Rokenrol žurka - kolevke umesto podijuma

Anketa

Ko bi trebalo da nasledi Svetislava Pešića na mestu selektora Srbije?

Rezultati