Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

07. 08. 2024. 07:04 0

Da li bi dete trebalo samo da bira šta će da obuče?

Većina roditelja bira garderobu za svoju decu, ali dopuštanje deci da to sama rade može da bude od koristi za njihov razvoj.

Svakom uspešnom odlukom koju donesemo koristeći svoju nezavisnost, gradimo samopouzdanje. Što je odlično za odrasle, ali šta je sa malom decom, koja često zahtevaju i pokušavaju da kontrolišu sve u našim životima, prenosi N1 Zagreb.

Ključ je da pustite dete da bira. Kao roditelj, možete birati šta vaše dete jede i čime se igra, ali možete mu dopustiti da odabere svoju odeću, za početak. Morate imati na umu da je izgradnja samopouzdanja deteta važnija od toga koju košulju nosi ili da li se boje podudaraju.

Podsticanje nezavisnosti

Autorka i blogerka Džes Karpenter kaže da dozvoljava svojoj deci da biraju različitu odeću.

- Dopuštajući joj da sama bira odeću, ohrabrujem njenu sposobnost da sama bira. Voli da bira šta će nositi svaki dan i voli da bude glavna u tome. Naravno, i dalje postoje pravila. Ne može da izađe bez haljine ili košulje ili pantalona. Ona takođe mora da bude obučena u skladu sa vremenskim prilikama, ali osim toga, u redu je da joj dozvolim da bira šta će da obuče - navodi Karpenter.

Ona navodi da svaki put kada dete bira odevnu kombinaciju treba da ga pohvalite i pričate o tome kako bira različite šare. Na taj način ne samo da podstičete samostalnost kod deteta, već otvarate razgovore i tako se emotivno povezujete.

Dakle, sledeći put kada vaše dete izađe u odeći koja možda ne odgovara uvek prilici, prestanite da kolutate očima. Zapamtite koliko je važna autonomija vašeg deteta i kako imate priliku da steknete njegovo poverenje.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati