Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

08. 07. 2024. 14:18 8

Mnogi prave ovu grešku, pa im stižu astronomski računi

Bojler je jedan od uređaja koji troši najviše električne energije. Zato je važno da imate na umu na kojoj temperaturi treba da bude podešen kako biste uštedeli, naročito tokom letnjih dana kada su i drugi uređaji (klima uređaji) veliki potrošači.

Prosečan bojler za jedan sat rada potroši dva kWh. Za razliku od većine drugih uređaja, bojler neće trošiti manje struje ukoliko ga uglavnom držite isključenim zato što se svakim uključivanjem voda ponovo zagreva. Naravno, sve zavisi od domaćinstva. Ako je više članova porodice, onda je bolje da ostane češće uključen, a ukoliko neko živ sam, samo po potrebi.

Na većini bojlera je temperatura unapred podešena, ali termostat treba podesiti na ekonomično grejanje, tj. na temperaturu između 50 i 60 stepeni Celzijusa kako biste uštedeli električnu energiju. Ukoliko je termostat podešen na 75+ stepeni Celzijusa, mnogo su veće šanse da će se bojler brže pokvariti, najpre grejači, ujedno pojava kamenca je neizbežna zbog bespotrebno zagrejane vode.Imajte na umu da bi trebalo redovno da zovete vodoinstalatera zbog održavanja bojlera. Bojler i grejač treba da se čiste jednom godišnje. Ukoliko čujete zujanje i šuštanje kada ga uključite, to je znak da su se pojavile naslage kamenca i da što se pre čisti bojler, tim bolje. Ako duže čekate, bojer će kroz nekoliko nedelja prestati da radi i biće mnogo veća šteta jer će biti neophodna popravka, a i račun za struju će biti znatno veći.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 8

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Sednica o litijumu

Zoran Živković [02.10.2024.]




Video dana

Električna turpija za nokte

Anketa

Da li dva jajeta, kako kaže Toma Mona, mogu čoveka da drže ceo dan sitim?

Rezultati