Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

08. 06. 2024. 16:01 0

"GAĆE kao DOKAZ": Zakopala donji veš u baštu, a onda se dogodilo nešto neočekivano (FOTO)

Širom Švajcarske poljoprivrednici i vlasnici vrtova svojevremeno su zakopali 2.000 pari belog donjeg veša u okviru naučne studije o kvalitetu tla.

Državni institut za istraživanja Agroskop dobrovoljcima koji učestvuju u istraživanju slao je po dva para pamučnih gaća koje treba da zakopaju u svom vrtu ili na imanju.

Nakon određenog vremena donji veš je iskopan i  ispitan u kakvom je stanju, a to je pokazatelj u kolikoj su meri sitni organizmi razgradili tekstil.

Vremenom, taj pokret je postao globalan. Naime, ovaj baštovanski trik za testiranje tla preporučuje Pennsylvania Soil Health Coalition, američka koalicija koja uključuje šesnaest osnivača, od nevladinih udruženja i obrazovnih institucija do državnih agencija, a koje se fokusiraju na zdravlje tla. Naime, oni predlažu da se u vrt zakopa donji veš, tvrdeći kako će to otkriti da li je tlo zdravo, prenosi Jutarnji.hr.

Pennsylvania Soil Health Coalition nije prva organizacija koja podstiče ljude da zakopaju donji veš u zemlju. Reč je o globalnom pokretu koji je započeo u SAD, a zatim se proširio na ostatak sveta, od Australije i Novog Zelanda do Evrope. Izazov su mnogi prihvatili, od građana do institucija.  Cilj je svima zajednički: ukazati na važnost kvaliteta tla i poboljšati ga.

 - To će biti pokazatelj kvaliteta tla - rekao je šef projekta Marsel van der Hajden. Ekolog je otkrio i da su u Kanadi već obavljali slične eksperimente, mada ne ovako opsežne.

Od ranije je poznato da se u okviru proučavanja sastava i kvaliteta tla u zemlju zakopavaju kesice čaja.

Zbog toga su volonteri koji su se javili na poziv Državnog instituta Agroskop i u zemlju zakopali i standardne kesice čaja i uzeti uzorke tla kako bi testirali pouzdanost nove metode u kojoj se koriste pamučne gaće.

Projekat se provodi pod nazivom "Gaće kao dokaz" (Evidence Underpants).

Suština je da se digitalnom metodom analizira razgradnja prirodnih vlakana. Što se pronađe više rupa na donjem vešu, znači da je tlo zdravije.

Hajden je rekao da je jedna od svrha studije istaći na koji način tlu prete erozija, prekomerna upotreba đubriva i izgradnja.

Agroskopovi stručnjaci kažu da se svake godine u svetu u potpunosti uništi područje koje je površinom dva i po puta veće od Švajcarske.. Na takvim je područjima kasnije nemoguće obavljati bilo kakve poljoprivredne radove, jer je tlo neplodno.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Idealan tajming

Zoran Živković [26.06.2024.]




Video dana

Ritam mašina

Anketa

Da li treba Dragan Stojković Piksi da ostane selektor Srbije?

Rezultati