Slobodno vreme

Direktno.rs

24. 05. 2024. 11:06 0

Dodajte jedan sastojak u zemlju i ruže će vam cvetati celo leto

Epsom so ili gorka so baštovanima je i te kako poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka, cveća, povrća, za vraćanje uvelog bilja u život, teranje štetočina.

Ova vrsta soli bogata je magnezijum sulfatom, a on je zaslužan za povećanu proizvodnju hlorofila - zahvaljujući njemu, biljke imaju intenzivniju zelenu boju. Gorka so pomaže i u klijanju semena, čini biljke gustim, zaslužna je za veću proizvodnju cveća i veće cvetove.

Nil Matson, profesor na britanskom Univerzitetu Kornel, kaže da će biljke pokazivati ​​vizualne znakove ako su im potrebne određene hranjive tvari.

- Ako lišće požuti po celoj biljci, to može biti znak da joj je potrebno više sulfata. Ako donji listovi postanu žuti između vena, možda treba više magnezijuma. Magnezijum i sumpor su neophodne hranjive stvari - pojasnio je.

Iako se i magnezijum i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga. Na primer, zbog prekomerne sadnje i setve, čime se tlo iscrpljuje. Za razliku od većine komercijalnih đubriva, koja se tokom vremena nakupljaju u tlu, gorka so nije postojana, pa ne možete preterati s njenom upotrebom, kaže ovaj profesor. Ruže posebno vole gorku so, od nje su jače i imaju više cvetova, a čak su i cvetovi veći nego kod ruža kojima se so ne dodaje.

 Korisna je za biljke, a ruže od nje bujaju

Dodajte 2 kašike na oko 4 litre vode i time prihranite biljke jedanput mesečno. Možete ih koristiti i za ruže. Kašiku soli pospite po tlu na svakih 30 centimetara visine biljke, i tako svake dve sedmice. Uz to, dobro je dodati pola šoljice u tlo u podnožju ruža za podsticanje zdravog rasta i cvetanja. Takođe, pre sadnje ili presađivanja nakvasite koren ruže u mešavinu šoljice gorke soli i 4 litra vode kako bi se oporavio. Potom u rupu u zemlji dodajte kašiku soli i tek tad ružu posadite. Gorku sol koristite i za grmlje - zimzeleno, azaleje, rododendron. Jedna kašika ide na 9 kvadratnih metara. Nanesite na područje korena svake 2 do 4 nedelje.

Dobra je i za travnjake

Za njih je potrebno oko 1,3 kilograma na svakih 1.250 kvadratnih metara. Pospite je po tlu ili razredite u vodi i nanesite raspršivačem. Koristite ih i za drveće. Pospite dve kašike na svakih 9 kvadratnih metara. So nanosite preko zone korena tri puta godišnje. Za sadnju u bašti pospite šoljicu soli na svakih 100 kvadratnih metara. Pre sadnje umešajte so u tlo, prenosi 24sata.hr.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati