Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

18. 03. 2024. 10:13 2

Pravila uskršnjeg posta: Sedam nedelja imaju nazive

Pravoslavna crkva i njeni vernici ove godine Vaskršnji post dočekuju nešto kasnije nego što je to obično slučaj. Obično Vaskršnji post započne već u februaru, nedugo nakon zimskih zadušnica, ali ove godine počeo je danas, 18. marta.

Kao i svake godine, nedelja pre početka Vaskršnjeg posta je takozvana bela nedelja, te se i u sredu i u petak sme jesti beli mrs. Zatim se kreće u post koji traje sedam nedelja, a završava se na najveći hrišćanski praznik - Vaskrs.

Kako se pravilno posti Vaskršnji post?

Svaka sedmica Vaskrnjeg posta ima svoje ime i posti se na različit način:

Prva sedmica Vaskršnjeg posta - Čista nedelja

Ova nedelja se naziva i Todorova ili Teodorova nedelja. Po pravoslavnom tipiku, prva tri dana posta trebalo bi se pridržavati takozvanog trimirja - potpunog uzdržanja od hrane i pića. Kako je to mnogima nemoguće, prelazi se na suhojedenje ili post na vodi. U četvrtak je naložen post na vodi, a ostatak sedmice je dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju.

Druga sedmica Vakršnjeg posta - Pačista nedelja

Ovu sedmicu treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Treća sedmica Vakršnjeg posta - Krstopoklona nedelja

Tokom treće nedelje posta pravoslavni hrišćani poklanjaju se Časnom krstu, zbog čega treća nedelja posta i nosi naziv Krstopoklona. Tokom ove sedmice treba postiti na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, jer na ovaj dan (7. april) padaju Blagovesti.

Četvrta sedmica Vakršnjeg posta - Sredoposna nedelja

Sedmicu koja se nalazi tačno na sredini velikog posta, treba ispostiti kao i drugu - na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno ulje.

Peta sedmica Vakršnjeg posta - Gluva nedelja

Ova sedmica je vreme ćutanja, pokajanja, gluvo vreme. U Gluvu nedelju crkva zabranjuje sva veselja, svirke, pesmu i zabave. Posti se na vodi u ponedeljak i utorak, a od srede (Prvo bdenije) pa do nedelje na ulju, s tim što je u petak (Drugo bdenije) dozvoljeno i vino.

Šesta sedmica Vakršnjeg posta - Cvetna nedelja

Ime je dobila po prazniku Cveti, prazniku kojim se obeležava ulazak Isusa Hrista u Jerusalim. Posto se kao i treća nedelja - na vodi od ponedeljka do petka, u subotu je dozvoljeno ulje, a u nedelju riba, kada se i slave Cveti.

Sedma i poslednja sedmica Vakršnjeg posta - Stradalna ili Strasna nedelja

Poslednju nedelju pred Vaskrs obeležava strogi post vernici provode u strogom postu, molitvi i pokajanju. Od ponedeljka do srede posti se na vodi, u četvrtak, na dan Velikog bdenija, dozvoljeno je ulje, dok na Veliki petak tipik nalaže uzdržanje. U subotu se ponovo posti na vodi, a kada u nedelju dočekamo Vaskrs, veliki post je završen.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 2

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izborna trka

Zoran Živković [27.04.2024.]




Video dana

Baštovan

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati