Slobodno vreme

Direktno.rs

06. 02. 2024. 22:10 0

Nesigurni muškarci češće agresivni prema okolini

Kada ovi, nesigurni, muškarci osete da ne ispunjavaju stroge rodne norme, možda osete potrebu da deluju agresivno da bi dokazali svoju muškost.

Krhka muškost odnosi se na anksioznost koju osećaju muškarci koji veruju da ne ispunjavaju kulturne standarde muškosti.

Ovo ne samo da utiče na mentalno zdravlje muškaraca koji nisu sigurni u svoju muškost,veća, kako je pokazala jedna studija, sugeriše da bi to moglo da bude i okidač za agresivno ponašanje prema drugima.

Dve studije sprovedene na Univerzitetu Duke posmatrale su 195 studenata i nasumično odabranih 391 muškarca starosti od 18 do 56 godina kako bi utvrdile stav prema muževnosti.

Utvrđeno je da je verovatnije da mlađi muškarci koji svoj osećaj muškosti crpi iz tuđih iskustava pokazuju neprijateljsko ponašanje, objašnjavajući da "što više čovek oseća društveni pritisak da bude muževniji, to će se osećati agresivnije".

- Muško nasilje, terorizam, nasilje nad ženama, politička agresija - krhka muškost može objasniti ovo ponašanje - naveo je glavni autor Adam Stanaland u zaključku istraživanja.

- Kada ovi, nesigurni, muškarci osete da ne ispunjavaju stroge rodne norme, možda osete potrebu da deluju agresivno da bi dokazali svoju muškost da bi "bili pravi muškarci" - objasnio je on.Istraživanje je sprovedeno na način koji je muškarcima u početku postavljao pitanja o stereotipno muškim temama poput muških kućnih poslova ili popravki automobila, kao i o tome kako su se ponašali u određenim situacijama kao što su prvi sastanci.

- Tada im je nasumično rečeno da su njihovi rezultati viši ili niži, a muškarcima sa nižim rezultatima čak je rečeno da su "manje muževni od prosečnog muškarca" - piše britanski "Metro".

Potom su učesnici zamoljeni da učestvuju u igri podudaranja reči kako bi prosudili njihovo raspoloženje na osnovu njihovih automatskih odgovora.

Muškarcima čiji osećaj muškosti dolazi iznutra nije smetalo nizak rezultati ili "manje muški" opisi, dok su oni zabrinuti zbog spoljnih mišljenja o njihovoj "muškosti" češće povezivali nasilne reči.

Na primer, ako im se pokaže kombinacija slova "ki", nesigurni bi češće govorili "ubiti" (kill) umesto "poljubac" (kiss) ili bi rekli "krv" (blood) za skup slova "blo", a ne "cvetati" (blossom).

Dalje dokazujući teoriju, neki muškarci koji su u eksperimentu dobili niske ocene počeli su da prete svojim ispitivačima. Najčešće su ove znake agresije pokazivali mladići u starosnoj grupi od 18 do 29 godina, i generalno je reakcija muškaraca na rezultate bila manja kako su bili stariji.

Istraživanje je takođe sprovelo sličan eksperiment sa ženama u kojem je cilj bio da se proceni stepen ženstvenosti. Ali u ovom delu eksperimenta ispitanice nisu pokazali nikakve negativne efekte posle dobijanja"‘lošijih" rezultata.

- Muškarci se ponašaju agresivno u svim aspektima života. Neki od njih pokušavaju da vlastitu muškost dokažu agresivnim ponašanjem. Svima je u interesu da bolje razumemo ovaj fenomen - zaključio je Stanaland.

 

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Tradicija

Zoran Živković [24.07.2024.]




Video dana

Avantura zove

Anketa

Da li ste za kopanje litijuma u Srbiji?

Rezultati