Slobodno vreme

19. 12. 2023. 14:18 3

Argentinac: BG je kao ljubomorna devojka iz srednje

Svi volimo kad stranci posete i zavole Srbiju, ali retko kad čujemo ovako živopisan opis naše zemlje i Beograda, kao što je napravio Argentinac Fakundo Seara.

Fakundo Santiago Seara je Argentinac koji predaje istoriju u školi i istoričar je sporta sa nekoliko objavljenih knjiga. Prvi put je posetio našu zemlju 2018. godine i od tada ostao potpuno oduševeljen sa namerom da se opet vrati.

Nakon pet godina, vraća se ove 2023.godine na samo desetak dana, ali ostaje četiri meseca. Fakundo kaže da mu je Srbija sada kao druga kuća kojoj će stalno da se vraća.

Pre svega, uvek ga je fascinirala naša istorija, pogovoro prvi svetski rat i naše učešće u njemu. Ideja iza prvog dolaska ovde je upravo bila da nauči više i razbije mitove i drugačije istorijske činjenice koje je slušao dok je odrastao.

U Dive In podkastu je objašnjavao koliko voli Srbiju, ali i napravio sjajno i duhovito poređenje Beograda sa devojkom.

- Beograd je kao ljubomorna devojka koju imate u srednjoj školi. On vas uvek zove i pita – gde si, šta radiš, sa kojim si to prijateljima - Zatim vas zove da budete samo sa njom, kod nje nema polako, samo je brzi i jako je glasna i viče na vas. Ali na kraju, kad odete kod nje i legnete da spavate kažete sebi, volim je, ne znam zašto, ali da - ispričao je za podkast ovaj simpatični Argentinac.

Fakundo kaže da Srbiju i dalje krasi dostojanstvo, iako mi to ne vidimo. U podkastu su se još i dotakli tema o nacizmu i njegovoj zemlji koja je bila najveće utočište nacistima posle drugog svetskog rata. Kaže da smo kao narod slični i da imamo i slične probleme.

Obišao je sve poznatije srpske gradove, pa čak i sela, i išao u sve muzeje, obilazio spomenike i sakupljao materijal za svoju novu knjigu gde želi veči deo da posveti nama. Kusturica ga fascinira, sarma mu je omiljeno jelo, a uz Tomu Zdravkovića i zaplače.

Njegova poruka za kraj razgovota je da "samo sloga srbina spašava" i da istrajemo u borbama koje vodimo.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 3

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Braća po mukama

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati