Slobodno vreme

Direktno.rs

23. 09. 2023. 11:08 0

Sećate se ove igračke? Izumiteljki ni cent

Možda ste ih voleli, a možda ne, ipak 2017. gotovo da niste mogli da izađete iz kuće a da ne vidite nekoga kako vrti spiner među prstima. Hit igračka prodata je u desetinama miliona primeraka i neki su zaradili gomile novca.

Međutim, to se ne odnosi na osobu koja je izumela ovu igračku. Ketrin Hetinger došla je na ideju za fidžet spiner još 1993. i pokušala je da je ponudi brojnim prodavcima igračaka, ali su je odbili.

Četiri godine kasnije dobila je patent za svoj izum, koji je 2005. istekao jer nije mogla da priušti naknadu od 400 dolara za obnovu kako bi zadržala prava na uređaj. To je značilo da je svako mogao da napravi svoju verziju igračke bez ikakvih pravnih problema, prenosi Index.

Igračka koja je zaludela svet

To je iskoristio izvesni Skot Mekoskeri, koji je 2014. izumeo nešto što je nazvao Torqbar, a što je u osnovi bio fidžet spiner. Rekao je da ga je izumeo jer je želeo nešto na šta će usresrediti svoje ruke tokom sastanaka kako se ne bi toliko vrpoljio dok njegov šef priča.

Budući da nije uspela da održi patent i nije sama izrađivala igračke, izumiteljka fidžet spinera nije zaradila apsolutno ništa od ludila koje je izazvala igračka.

Uprkos tome, izjavila je još 2017. za The Guardian da je „zadovoljna“ što ljudi uživaju u stvarima koje je stvorila. Dodala je kako je prihvatila okolnosti, ali i da su stvari mogle da budu sasvim drugačije da je neko uložio u nju pre toliko godina.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Namirivanje

Zoran Živković [03.05.2024.]




Video dana

Fitnes oprema

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati