Slobodno vreme

[ Izvor: Mediji ]

22. 08. 2023. 17:13 1

Misteriozno jezero menja boju i donosi sreću zaljubljenima

Postoje čuda prirode skrivena u zelenilu šuma u blizini plaža, a jedan od njih nalazi se na jugu Jadrana, na malom poluostrvu.

Reč je o Zmajevom oku, koje nazivaju i Rogozničko jezero, jer se nalazi na poluostrvu Gradini u Rogoznici. Jezero je ispunjeno slanom vodom, a s morem ga povezuje špilja čiji otvor može da se uoči na obali. Prikladno, špilja nosi ime Zmajevo uho, a zanimljivo je to da je veća i dublja od samog jezera.

No, ono što je još zanimljivije je ponašanje ovog jezera zbog kojeg često možemo čitati novinske naslove poput "Zmajevo jezero promenilo boju". Naime, svakih nekoliko godina ribe, meduze i ostali stanovnici jezera se "iseljavaju" u obližnje more. Tada se jezero zamuti i promeni boju, a kada se "profiltrira" životinjice se ponovo vraćaju. Do idućeg puta kada opet ponestane kiseonika, a jezero "proključa".

Tako da, nemojte da se iznenadite ako ugledate različite boje u jezeru, koje mogu da variraju od žuto-crvenkaste do zeleno-plave. Ovo ne treba da vas plaši - reč je o igri slojeva vode i vodonik-sulfida, a jezero je i dalje popularno među plivačima i skakačima. Štaviše, ovde znaju da se odigravaju predstave i zaigra vaterpolo, pogotovo jer je temperatura jezera malo viša od one u moru.

Jezero misterioznog imena sa sobom nosi i neke legende. Tako jedna kaže da je jezero nastalo nakon pada meteorita na istom mestu. Druga kaže da je reč bila o svemirskoj letelici. Treća kaže da je jezero nastalo zbog kletve koju je slepi brat bacio na drugog brata koji ga je, iskoristivši njegovu slepoću, prevario za nasledstvo.

I naravno, tu je legenda koja spominje rogozničkog zmaja koji, slično kao u priči o svetom Jurju koji ubija zmaja, teroriše lokalno stanovništvo i strada od ruke heroja koji je odlučio da spasi lepu devojku od proždrljive i okrutne zveri. Samo, ova ima i sladak dodatak: postoji verovanje da će onaj zaljubljeni par koji se okupa zajedno u jezeru, ostati zajedno u sreći i ljubavi do kraja života, a taj brak biće krunisan zdravom decom. Mladenci, znate šta vam je činiti.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Ne mrdam odavde

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati