Slobodno vreme

Direktno.rs

10. 06. 2023. 11:00 0

Šta ne smete govoriti ljudima koji su ostali bez posla?

Pretvaranje da je gubitak posla odmor ili šansa da se neko prihvati kućnih poslova zapravo banalizira njegovo iskustvo. Takođe može obezvrediti osećaj straha i tuge zbog otkaza.

Gubitak posla može pokrenuti talas emocionalnih i praktičnih izazova, a kada poznajete nekoga ko je u toj situaciji, verovatno imate potrebu da ga nekako utešite.

Ali, prema rečima stručnjaka za odnose i zapošljavanje, neki pokušaji su pogrešni i od njih nema koristi, štaviše nanose štetu, jer se čovek onda oseća još gore.

Takve su, na primer, izjave poput: "Sada možete dobiti naknadu za nezaposlene“, "Barem supruga još uvek ima posao“, "To je ionako bolje za tvoje zdravlje".

Iako su sve ove izjave realne, one mogu uticati na nečije samopoštovanje i osećaj sopstvene vrednosti zbog gubitka posla.

- Ceo proses može da bude izuzetno traumatičan za neke, posebno one koji su pronašli osećaj identiteta u svom poslu - kaže savetnica Hanah Doršer.

Šta je bolja alternativa?

- Bilo bi mnogo prikladnije reći nešto empatično poput: "Razumem kako se osećate“ ili čak samo "Ne znam šta da kažem, ali drago mi je što si mi se poverio“. Empatija pokreće vezu - savetuje Feliša Brocolo za "The Life Coach".

Još nekoliko primera kako određene izjave mogu uticati na čoveka koji je upravo izgubio posao:

"Bar ćeš sada imati slobodnog vremena".

- Neko ko je nedavno ili iznenada ostao bez posla možda neće biti voljan da traži nešto pozitivno u tako negativnom iskustvu. Možda se čak plaši svojih finansija, prolazi kroz krizu identiteta ili se suočava sa preprekama koje će mu otežati pronalazak posla u budućnosti - objašnjava terapeutkinja Laura Ričer.

- Pretvaranje da je gubitak posla odmor ili šansa da se neko pozabavi kućnim poslovima zapravo banalizira čitavo iskustvo. Takođe može obezvrediti strah ili osećaj tuge i gubitka kroz koji prolazi - dodala je.

- Umesto da pokušavate da takvu situaciju pretvorite u pozitivno iskustv, kada očigledno nije, ponudite osobi reči ohrabrenja - savetovala je.

"Ionako si uvek mrzeo taj posao"

To što se neko žalio na svoj posao ne znači da ga je zaista mrzeo. A čak i da ga nije voleo, to ne znači da bi mogao da priušti da ga izgubi i da se ne oseća užasno zbog otkaza.

- Gubitak posla u ovom trenutku je vrlo zastrašujuća stvar. Korišćenje nečijih prethodnih žalbi na poslu kao izgovor za raspoloženje može da stopira svaki dalji razgovor. Umesto toga, počnite da razgovarate sa saosećanjem - kaže psiholog Nikol Lipkin, izvršni direktor kompanije Ekuilibria Leadership Consulting.

"Ne brinite, naći ćeš drugi posao"

Ovo je čest komentar, ali bez obzira koliko dobronameran, od njega na kraju nema koristi.

- Ako nemate čarobnu kuglu, onda je najbolje da ućutite. Velika je verovatnoća da je osoba veoma zabrinuta za svoju budućnost. Gubitak posla može dovesti do velikih egzistencijalnih problema. Ako želite da budete korisni, budite fokusirani i empatični - objašnjava savetnica Lea Rokvel, piše "Bestlife online".

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Očekivanja

Zoran Živković [13.05.2024.]




Video dana

Prvi put je najteže

Anketa

Ko će osvojiti Ligu šampiona?

Rezultati