Slobodno vreme

Direktno.rs

14. 04. 2023. 10:46 1

Cveće koje treba imati u kući za Uskrs

Cveće ima veoma važno mesto u obeležavanju Uskrsa, jednog od najradosnijih hrišćanski praznika. Darovanje jaja simboliše novi život, dok cvetovi imaju posebna značenja. Međutim, u nedelju je, prema starom verovanju, važno da se na trpezi nalazi jedan od sledeća tri ili buket napravljen od njih.

Đurđevak

On simboliše povratak sreće i čistoću srca. Prema predanju, veruje se da su se suze Bogorodice ispred krsta Isusa Hrista pretvorile u cvet đurđevka. Sa druge strane, jedna legenda kaže i da je cvet nastao od Evinih suza kada je morala da napusti Rajski vrt.

U stara vremena momci i devojke su brali đurđevak, jer su verovali da donosi sreću u ljubavi. Takođe, ovo opojno cveće poklanjalo se na praznik mladog sunca, u maju mesecu. Otada potiče i krilatica da mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama.

Ljiljan

Ljiljan u sebi objedinjuje vladarsko, dostojanstveno držanje, strastveni, gotovo opojni miris, a ipak uspeva da zadrži i svoju urođenu nežnost i nevinost.

Važan je simbol milosrđa i bezuslovne ljubavi. Ovaj prelepi cvet u direktnoj je vezi sa nadom, verom, plodnošću i rađanjem, te se neretko naziva i "rajski cvet".

Lala

Lala oduvek važi za simbol lepote, raskoši i bogatstva, slave.

Već na prvi pogled ovaj cvet je lako povezati sa izobiljem, ponosom i ambicijom, a kako je istovremeno reč o biljci koja najavljuje proleće – u njoj vidimo i sliku svakog novog početka. Ukolko baš ona bude krasila vašu svečanu uskršnju trpezu, imaćete jak znak uspeha.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Majska sačekuša

Zoran Živković [08.05.2024.]




Video dana

Uništitelj

Anketa

Kojim rečima čestitate Uskrs?

Rezultati