Slobodno vreme

Direktno.rs

21. 03. 2023. 14:54 0

 Ajnštajnove tajne srećnog života i kako su sačuvane

Jedan od najvećih umova i najznačajnijih ličnosti u istoriji sveta Albert Ajnštajn imao je veoma zanimljiv život isprepletan brojnim intrigama. Dve njegove mudrosti napisao je u ključnom momentu u njegovoj naučnoj karijeri, a ostale su skrivene čak 95 godina.

Slavni fizičar i autor teorije relativiteta, 1922. godine je bio na turneji u Japanu, gde je održavao predavanja. U to vreme je saznao da će biti predložen za Nobelovu nagradu za fiziku i njegova slava se proširila i izvan naučnih krugova.

Saznavši da je potencijalni dobitnik najprestižnije nagrade na svetu, čuveni fizičar napisao je dve beleške o sreći koje je potom dao jednom kuriru u Tokiju.

Naime, U Imperial hotelu, gde je odseo, jedan dostavljač mu je doneo pošiljku. Nije poznato da li odbio napojnicu, u skladu s lokalnim običajem ili Ajnštajn nije imao sitnog novca, ali Albert nije želeo da ga ostavi praznih ruku, pa mu je predao beleške napisane na nemačkom jeziku, piše nationalgeographic.rs

- Ukoliko budeš imao sreće, možda će ove beleške biti mnogo vrednije od napojnice - rekao je Ajnštajn kuriru, tvrdi njegov potomak.

Na jednoj od zabeleški, napisanoj na listu papira s logom Imperial hotela, piše:

- Miran i skroman život donose više radosti od nemirne trke za uspehom.

Na drugoj belešci, na belom papiru, nalazi se slavna uzrečica pripisana Lenjinu:

- Gde ima volje, ima i načina!.

Aukcijska kuća Winner's je potvrdila autentičnost beleški.

- One nemaju naučnu vrednost, ali bi mogle pomoći u određivanju ličnih razmišljanja Ajnštajna, čije je ime postalo sinonimom genijalnosti", ocenio je Roni Gros, zadužen za najveću kolekciju arhiva tog fizičara na Jevrejskom univerzitetu u Jerusalemu.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Ravnopravnost

Zoran Živković [12.04.2024.]




Video dana

Zavrteće vam se u glavi!

Anketa

Ko je kriv za razočaravajuću sezonu Zvezde i Partizana u Evroligi?

Rezultati