Slobodno vreme

Direktno.rs

14. 03. 2023. 14:27 1

Najbolje selo u 2023: Blizu je

Svetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija svake godine bira najbolja sela u svetu koja treba posetiti na osnovu više kriterijuma - od infrastrukture i razvoja, do truda koji ulažu u očuvanje kulturne baštine i prirodnog okruženja. Od 32 sela iz 18 različitih zemalja na prvom mestu je selo iz – Austrije.

Kako prenosi magazin TimeOut, u pitanju je Cel am Ze, mesto sa izuzetnim krajolikom među planinama i pokraj jezera. Selo ima oko 10.000 stanovnika. Smešteno je u okrugu Salcburg, okruženo prelepim planinama, a poznato po skijanju zimi i pešačenju i biciklizmu tokom leta.

Prelepo jezero u selu nudi razne aktivnosti kao što su plivanje, vožnja čamcem, veslanje na dasci, pecanje ili samo rashlađivanje u vrelim letnjim danima. Nacionalni park Hohe Tauern je jedan od najspektakularnijih planinskih pejzaža na planeti Zemlji. To je dom mnogih biljaka i divljih životinja jedinstvenih za ovaj ekosistem.

Vrlo je važno što je ovo selo tokom tri godine sprovelo 11 mera za podršku održivosti u regionu. Rezultat je smanjenje ugljen-dioksida i smanjenje nivoa saobraćaja. Tamo se fokusiraju na smanjenje otpada, više solarnih panela i proizvodnju hrane koja se može kupiti samo od lokalnih prodavaca.

Takođe, iskustvo pokazuje da ovo mesto nije ništa skuplje od drugih u okolini, pa je, recimo, pivo tri evra, a ručak od osam do 12 evra. Ovo mesto je poznato i po svojim après-ski žurkama koje počinju popodne i traju satima uz odličnu muziku.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 1

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Izbor(i)

Zoran Živković [23.04.2024.]




Video dana

Topli sendvič

Anketa

Gde ćete provesti predstojeće praznike?

Rezultati