Slobodno vreme

Direktno.rs

21. 02. 2023. 10:19 0

7 pitanja kojima razvijate poverenje s decom

Ako ste roditelji kojima je stalo da sa svojom decom ostvare blizak odnos, komunikacija od malih nogu je ključ uspeha. Težnja skoro svakog roditelja je da se emotivno poveže sa svojom decom i da stekne njihovo poverenje.

Ukoliko se uspostavi odnos poverenja, deca će biti otvorenija u pokazivanju osećanja, a naročito strahova.

Međutim, roditeljima često nije lako da sa decom izgrade takav odnos, što zbog mnogo obaveza, to i zbog toga što teško nađu način, ali i pravi trenutak kada bi s mališanima trebalo da razgovaraju tako da ih to vodi u pravcu sticanja poverenja.

Psiholozi tvrde da je najbolji momenat da sa decom razgovarate onaj kada ih smestite u krevet, neposredno pre spavanja.

Preporuka stručnjaka je da ovakvu komunikaciju sa decom počnete od njihove treće godine, jer ćete na taj način do polaska u školu izgraditi odnos poverenja.

Oni navode da postoji sedam korisnih pitanja koja, ako koristite u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim mališanima, mogu da prodube poverenje i učine vas bliskijim.

Ta pitanja bi trebalo da se odnose na aktivnosti i osećanja koja su deca imala tokom dana.

1. Koji ti je bio najlepši deo dana?

Postavljanje ovog pitanja omogućava vašoj deci da ožive osećanja koja imaju kada razmišljaju o svom omiljenom delu dana.

Kad ovo pitanje postavite svojoj deci, pokazujete interesovanje i pobuđujete radosna osećanja. To, takođe, pruža vašoj deci priliku da razmisle o srećnim trenucima dana neposredno pre nego što zatvore oči.

2. Ko je najljubaznija osoba koju si danas sreo?

Podsticanje vašeg deteta da razmišlja o ljubaznosti neposredno pre spavanja na kraju će mu stvoriti naviku da traži i prepoznaje ljubaznost u ljudima.

Traženje dobrote s namerom omogućiće mališanu da bude svesno svog potencijala da bude ljubazno u životu. Podsticanje dece da razmišljaju o ljubaznosti takođe će otkriti i njihovu ljubaznu stranu ličnosti.

3. Koji momenti su ti danas bili najgori?

Određivanje tačnih trenutaka u danu zbog kojih se vaše dete oseća loše je nešto što svaki roditelj treba da vežba. Stvoriće odnos poverenja između vas i vaše dece, omogućiti im da izraze svoja osećanja, čak i o stvarima o kojima ne žele da razgovaraju.

U redu je razgovarati o negativnim stvarima, poput lošeg izbora, neodgovornosti ili nepoštovanja, jer su sve to realne stvari u životu koje će im se sigurno dogoditi.

Vraćajući ih u te te loše trenutke pomoćićete im da nauče koji su načini za rešavanje sličnim situacija u budućnosti.

4. Zbog čega si se danas osećao sigurno, a zbog čega ne?

Razgovor o stvarima zbog kojih se vaše dete oseća sigurno pomoći će vam, kao roditelju, da znate kako da izgradite njegovo samopoštovanje i samopouzdanje.

Takođe, spoznaja stvari zbog kojih se nisu osećali bezbedno podstaći će vašu decu da dođu kod vas i otvore se o sličnim stvarima u budućnosti.

5. Imaš li neka pitanja o današnjem danu?

U ranom dobu, deca prirodno imaju puno pitanja. Ohrabrujte ih da podele bilo kakvu nesigurnost, da vam postave pitanje o svemu što ih muči.

To će vam pomoći da izgradite odnos poverenja sa njima. Vežbanje ove navike daće vam mogućnost da za njih napravite "siguran prostor" u koji će oni uvek dolaziti sa bilo kojim pitanjima koja mogu da imaju.

6. Šta te je danas naljutilo?

Vaše dete se možda bori sa nečim što ga ljuti, ali nećete znati šta ga muči ako ga direktno ne pitate.

Dakle, traženje od dece da razgovaraju o stvarima koje ih ljute pomoći će im da nauče kako da izraze emocije.

7. Šta si danas učinio najlepše za nekoga?

Čak i ako tog dana nikome nisu učinili ništa lepo, postavljanjem ovog pitanja pre spavanja vaša deca će biti stimulisana da u budućnosti učine nešto lepo za neku osobu. I jedva će čekati da podele to iskustvo sa vama.

Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku preuzmite našu aplikaciju za Android ili Iphone.

Komentari 0

ostavi komentar

Ostavi komentar

Da biste komentarisali vesti pod Vašim imenom

Ulogujte se
Pravila komentarisanja
Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici i kvalitetniji komentari.
Direktno.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni.
Zabranjeno je objavljivanje ideja, informacija i mišljenja kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja nekoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihove seksualne opredeljenosti, bez obzira na to da li je objavljivanjem učinjeno krivično delo. Komentari koji sadrže govor mržnje i psovke, takodje neće biti objavljeni.
Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije, već samo autora komentara.


Fakiri

Zoran Živković [25.03.2024.]




Video dana

Pobednički ples

Anketa

Šta će Partizan uraditi u Evroligi?

Rezultati